Marineschepen.nl
 
   
 

Vanavond: Onder Zee


Bericht geplaatst: 05-04-2014
Laatst aangepast: 05-04-2014


Vanavond om 1800 uur begint op RTL 7 de nieuwe reality serie Onder Zee, over het leven aan boord van Nederlandse onderzeeboten. De filmmakers voeren acht weken mee met Zr.Ms. Walrus. Het is niet de eerste keer dat een filmploeg de geheime wereld van de Onderzeedienst in beeld brengt, maar reportages vanuit onderzeeboten blijven boeien. De afgelopen weken hebben diverse media ruime aandacht besteed aan de serie en ook vandaag verschijnen specials over de Nederlandse subs. Natuurlijk kan Marineschepen.nl niet achterblijven bij de warming-up voor de acht afleveringen.

commandocentrale
Concentratie in de commandocentrale tijdens het gevecht. Rechts LTZ1 Pieterbas Peters. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De filmmakers van het bedrijf In2content, Erik Bibo en Wilco Pleging en cameraman Machiel Martens (YourMedia) kwamen jaren geleden in contact met Defensie voor o.a. bedrijfsprogramma's. Toen Wilco Pleging in 2010 op internet las over het mysterie van de O13, de Nederlandse onderzeeboot die sinds 1940 vermist is, besloot hij samen met Machiel Martens een documentaire over de zoektocht te maken. De documentaire werd uitgebreid met een (inmiddels verschenen) boek en een website. De docu zelf komt in juni op televisie.Doordat zij de zoektocht op de voet volgden, hadden zij veelvuldig contact met de Onderzeedienst. Daar spraken zij hun tweede wens uit: een documentaire over een Nederlandse onderzeeboot. Het liefst tijdens één van de geheime missies. Maar ja, die missies zijn niet voor niets zo geheim. Na enige tijd kregen de filmmakers toch toestemming. Zij het dat ze alleen tijdens oefeningen mochten filmen, maar wel acht weken lang. Het resultaat gaan we vanavond zien in Onder Zee.


Onder Zee-trailer van In2content.

Noorwegen
De cameraploeg ging niet over één nacht ijs. Veel tijd werd besteed aan de voorbereidingen voor het filmen aan boord van de 67,7 meter lange boten, waar het lastig werken is in de kleine ruimten. De Onderzeedienst zelf maakte het de filmmakers overigens niet lastig; alleen de dieptemeter en de radiohut was verboden terrein. De serie moet vooral eerlijk worden, want de Onderzeedienst hoopt ook veel nieuwe collega's te krijgen door de serie.

Niets is realistischer dan het volgen van een onderzeeboot naar Noorwegen, naast Groot-Brittannië een echte Onderzeedienst bestemming. De Noordzee is voor de Nederlandse kust namelijk te ondiep voor onderzeebootoperaties, dus wijken de Nederlandse subs voor trainingen vaak uit naar de noordelijke Noordzee en de diepe Noorse fjorden.

In september 2013 stapte de crew in Den Helder aan boord van Zr.Ms. Walrus, die net uit een lange onderhoudsperiode kwam. De sub zette koers naar Stavanger (Noorwegen) om aan de laatste fase van het opwerktraject te beginnen, zodat de onderzeeboot daarna gereed zou zijn om echt ingezet te worden. Maar bij de eerste duik kreeg men gelijk een zoutwaterlekkage voor de kiezen en moest de Walrus weer naar de oppervlakte.Ook in de weken daarna volgde de filmcrew de gebeurtenissen aan boord. Niet alleen nabij Noorwegen, maar in december ook op de Clyde (Schotland) waar de kersverse commandant LTZ1 Peters (34) nog geen 8 maanden eerder het nodige voor zijn kiezen kreeg aan boord van Zr.Ms. Bruinvis. Peters, een ervaren Onderzeedienstman, moest zich destijds in de Schotse wateren bewijzen tijdens de onderzeebootcommandantenopleiding SMCC. Dat bleek een succes en Peters werd kreeg het commando over Zr.Ms. Walrus.
Nu werd het Peters en zijn bemanning weer moeilijk gemaakt, maar ditmaal om de inzetbaarheid te bepalen. En opnieuw met succes, de Walrus slaagde voor de tests terwijl de camera's draaiden.Niet de eerste keer
Zowel de filmmakers als RTL7 beweren dat voor het eerst in de geschiedenis een cameraploeg is toegelaten aan boord van een onderzeeboot. (Zie hier de promo van RTL7.) Dat is natuurlijk kletskoek. Vele cameraploegen zijn hen al voorgegaan. Camerateams van de marine zelf en natuurlijk van reclamebureaus, maar ook de Telegraaf en de NOS waren de afgelopen jaren voor korte reportages aan boord. Zelfs verschillende documentaires werden opgenomen aan boord van de subs tijdens oefeningen in het buitenland. Maar dat mag de pret niet drukken.

Onder Zee is overigens wel de eerste serie over een onderzeeboot van de Walrusklasse én is het de eerste keer dat Zr.Ms. Walrus in een docu de hoofdrol speelt. Hieronder een overzicht van de langere tv-uitzendingen over de Nederlandse Onderzeedienst. Absoluut de moeite waard als opwarmer voor vanavond!


"Klaar voor onderwater", reportage van de NCRV aan boord van Hr.Ms. Zeeleeuw voor het programma "Dokument". Uitgezonden op 20 maart 1992 op Nederland 1.


EO zesdelige serie "Marine in actie", aflevering 1 aan boord van Hr.Ms. Dolfijn. Uitgezonden op 3 april 2000 op Nederland 1.


"Matrozen & Mariniers aflevering 1", reportage aan boord van Hr.Ms. Dolfijn voor de serie "Werken aan werk". Uitgezonden op 11 november 2003 op Nederland 3.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Onderzeeboten
Walrusklasse

Zoektocht Hr.Ms. O13
Bruinvis nabij Schotland