Marineschepen.nl
 
   
 

Explosie aan boord Indiase onderzeeboot

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 14-08-2013

Een Indiase diesel-elektrische onderzeeboot van de Sindhughosh klasse (Kilo) is vannacht gezonken nadat aan boord een explosie had plaatsgevonden. Waarschijnlijk zijn 18 bemanningsleden omgekomen. INS Sindhurakshak lag aan de kade in de marinehaven van Mumbai toen de ontploffing plaatshad. De Indiase autoriteiten gaan vooralsnog uit van een ongeluk.

Sindhurakshak
INS Sindhurakshak (Foto: US Navy)

De explosie had kort na middernacht plaats, waarna een grote brand uitbrak aldus verschillende Indiase media. De Indiase Marinebrandweer werd geassisteerd door het lokale brandweerkorps. Door de explosie zonk de onderzeeboot al vrij snel terwijl het nog aan de kade lag. De boot lag niet volledig onder water, maar wel beduidend dieper dan normaal gesproken. Dit bemoeilijkte het blussen en de reddingswerkzaamheden. Waarschijnlijk zijn de 18 vermiste bemanningsleden omgekomen. Verschillende bemanningsleden zouden tijdig de onderzeeboot hebben kunnen verlaten en zijn opgenomen in een nabijgelegen ziekenhuis.


Amateurbeelden van de vlammenzee.

INS Sindhurakshak is een onderzeeboot van de Indiase Sindhughosh klasse. Een klasse bestaande uit 10 onderzeeboten van Russische makelij, beter bekend als Kilo klasse onderzeeboten. Deze grote subs met een waterverplaatsing van 3.000 ton zijn in de jaren '80 en '90 gebouwd en werden direct aan de Indiase marine geleverd. De boten hebben een bemanning van 53 personen.INS Sindhurakshak onderging in Rusland een uitgebreide reparatie en modernisering nadat in 2010 brand aan boord was uitgebroken. Bij die brand, veroorzaakt door een explosie in de batterij, was één bemanningslid om het leven gekomen. In januari 2013 werd de boot weer in dienst gesteld. Ook de andere onderzeeboten van deze klasse zijn gemoderniseerd.

De Indiase marine was de afgelopen dagen met heel ander nieuws in beeld. Eerder vonden succesvolle tests plaats met het nieuwe aanstaande vliegkampschip INS Vikramaditya en werd onlangs de reactor van de in India gebouwde nucleaire onderzeeboot INS Arihant gestart.

Het ongeluk met de Sindhurakshak is de grootste ramp in de Indiase onderzeebootgeschiedenis.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Veiligheid op subs
Diesel-elektrisch
Onderzeeboten