Marineschepen.nl
 
   
 

Hr.Ms. Holland schip van het jaar

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 09-11-2012

Hr.Ms. Holland, het eerste schip van de Hollandklasse, is gisteren tijdens het Maritime Awards Gala in Rotterdam uitgeroepen tot "Schip van het jaar". Het OPV wist de andere genomineerde schepen te verslaan vooral dankzij het innovatieve concept waardoor het schip met weinig middelen veel taken kan uitvoeren. Deze felbegeerde prijs wordt uitgereikt aan een in technisch opzicht innovatief schip dat in Nederland is ontworpen en grotendeels afgebouwd.
Daarmee is het OPV het tweede marineschip dat de hoofdprijs wint, sinds de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied (KNVTS) met de jaarlijkse verkiezing in 1998 begon. Hr.Ms. De Zeven ProvinciŽn was in 2003 het eerste marineschip dat verkozen werd tot "Schip van het jaar".


holland Rotterdam
Hr.Ms. Holland op weg naar Rotterdam voor de Maritime Week. (Foto: Jan Oosterboer)

In een volle Cruiseterminal te Rotterdam werd gisteren een hele reeks prijzen uitgereikt. Maar de belangrijkste was natuurlijk de "KNVTS Schip van het jaar"-prijs, waar de organisatie vele inzendingen voor kreeg. Naast Hr.Ms. Holland werden ook de "zelfvarende snijkopzuiger" Athena en de Fast Crew Supplier 2610 Twin Axe genomineerd, beide innovatieve schepen die dit jaar geÔntroduceerd werden.
Een vakjury beoordeelde de schepen op de onderwerpen Milieu, Veiligheid, Economie en Baanbrekend.Baanbrekend patrouilleschip
Het patrouilleschip scoorde het hoogst doordat Damen Schelde Naval Shipbuilding, de Koninklijke Marine, onderzoeksinstituten en diverse toeleveranciers hebben laten zien snel op de veranderende eisen van de politieke en maritiem-militaire omgeving te kunnen inspringen. De Hollandklasse is op veel vlakken een enorme stap vooruit, bijvoorbeeld de geÔntegreerde mast met sensor-, communicatie-, en radarsystemen van Thales en de revolutionair ingerichte commandocentrale, maar ook de nieuwe brug. Door de moderne elektronica en efficiŽnte inrichting bestaat de bemanning van deze klasse uit slechtst 50 personen. Dat is voor marineschepen met deze afmetingen ongekend.
De prijs is een replica van een fluitschip.

Maritime Week
Het Maritime Awards Gala vormde de start van de "Maritime Week". Deze week die duurt tot en met 17 november staat in het teken van de maritieme sector, waarbij tal van activiteiten worden georganiseerd om deze sector op de kaart te zetten. Eťn daarvan is de Recordpoging Maritieme Gastlessen, waarbij in ťťn week tijd door het hele land zoveel mogelijk maritieme gastlessen en voordrachten worden georganiseerd. Een deel van deze gastlessen vindt plaats aan boord van Hr.Ms. Holland dat afgemeerd is aan de Wilhelminakade in Rotterdam.Voorgangers
Hr.Ms. Holland is niet het eerste schip dat de trofee mee aan boord kon nemen. In 2003 viel het LCF Hr.Ms. De Zeven ProvinciŽn in de prijzen. Dat destijds splinternieuwe schip werd geroemd om het baanbrekende ontwerp op gebied van stealth, schokbestendigheid, brandveiligheid en sensoren.

Een ander marineschip won weliswaar niet de hoofdprijs, maar wel in de categorie Zeevaart: KRI Diponegoro, bestemd voor IndonesiŽ. In 2009 werd dit korvet van Damen verkozen tot beste in de categorie.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Holland klasse
Zeven ProvinciŽn klasse