Marineschepen.nl
 
   
 

Russische vliegtuigen rond Canadees fregat


Bericht geplaatst: 09-09-2014
Laatst aangepast: 09-09-2014


Twee Russische jagers en een patrouillevliegtuig cirkelden gisteren rond het Canadese fregat HMCS Toronto. De vliegtuigen naderden de Toronto daarbij tot op 300 meter, terwijl het fregat in de Zwarte Zee voer. Het is niet de eerste keer dat een NAVO-marineschip in internationale wateren op deze manier benaderd wordt door Russische vliegtuigen.

HMCS Toronto in de Zwarte Zee
HMCS Toronto vaart de Zwarte Zee in. (Foto: Facebookpagina HMCS Toronto)

HMCS Toronto (Halifaxklasse) is samen met het Spaanse fregat ESPS Almirante Juan de Borbon (Alvaro de Bazanklasse) onder NAVO-vlag in de Zwarte Zee. De schepen zijn met een marineschepen van acht verschillende landen aan het oefenen in het kader van de versterking van de oostgrens. Gisteren kreeg HMCS Toronto plotseling bezoek van twee Russische SU-24 Fencers en een AN-26 patrouillevliegtuig. De vliegtuigen naderden het Canadese fregat volgens een woordvoerder van de Canadese overheid tot op 300 meter.Het is niet de eerste keer dat een NAVO-marineschip bezoek krijgt van Russische SU-24 Fencer jachtbommenwerpers. Begin april was het de beurt aan de Amerikaanse destroyer USS Donald Cook. Ook dat schip voer in internationale wateren in de Zwarte Zee, honderden mijlen bij Rusland vandaan. Dergelijke acties zijn niet gevaarlijk, maar geven wel een signaal af aan de NAVO-schepen ter plaatse.Toronto in de Middellandse Zee
De Toronto en de Almirante Juan de Borbon zijn sinds zaterdag in de Zwarte Zee. Zij splitsten zich eerder af van het NAVO eskader SNMG2, dat voor de Amerikaanse kust oefent, en vormen sindsdien SNMG2 Task Unit 2.

Op 22 augustus had de Toronto nog een ontmoeting met Zr.Ms. Amsterdam. Het Canadese fregat werd toen bijgetankt door de Nederlandse bevoorrader in de Middellandse Zee. De Toronto was op dat moment een kleine twee weken in de Middellandse Zee om deel te nemen aan Operation Reassurance, de NAVO-operatie ter versterking van de oostgrens.

De verwachting is dat de Toronto, net als voorganger HMCS Regina, acht maanden van huis zal zijn.

HMCS Toronto en Zr.Ms. Amsterdam
Mooie panorama van HMCS Toronto tijdens een bevoorrading op zee met Zr.Ms. Amsterdam voor het de Zwarte Zee in ging. (Foto: Facebookpagina Zr.Ms. Amsterdam)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Halifaxklasse

SU-24 langs Amerikaans schip