Marineschepen.nl
 
   
 

Russische jet vlak langs Amerikaans marineschip


Bericht geplaatst: 14-04-2014
Laatst aangepast: 14-04-2014


Een Russische Su-24 Fencer jachtbommenwerper is afgelopen zaterdag 12 keer op vrij korte afstand langs de Amerikaanse torpedobootjager USS Donald Cook gevlogen. Het marineschip is sinds afgelopen donderdag in de Zwarte Zee.

Su-24 Fencer
Su-24 Fencer van de Russische luchtmacht. (Foto: Russische luchtmacht)

Afgelopen zaterdagavond voer USS Donald Cook, een destroyer van de Arleigh Burkeklasse, aan de westkant van de Zwarte Zee in internationale wateren toen twee Russische Su-24 Fencers opdoemden. De supersonische aanvalsvliegtuigen, splitsten op en kwamen steeds dichterbij. De Donald Cook gaf diverse waarschuwingen uit op verschillende frequenties om de Russen op afstand te houden. De vliegers reageerden niet op de oproepen.

En Fencer bleef op grote hoogte en bleef op afstand, maar het andere toestel kwam op 1 kilometer afstand en vloog op 150 meter hoogte langs de Donald Cook. De Russische Fencer had volgens de bemanning van de Amerikaanse destroyer geen anti-schipwapens aan boord, maar kwam duidelijk wel te dicht bij het Amerikaanse marineschip.Wat het exacte doel was van de Russische actie, is niet bekend. Of het een "show of force" was, het de bedoeling was om de Amerikanen te provoceren of dat de Russen de (technische) reacties wilde peilen; het is een duidelijk signaal dat Poetin niet blij is met Amerikaanse inmenging in de Zwarte Zee. Het Pentagon noemde de actie "provocerend en onprofessioneel".

De acties van de Russische bommenwerper doet denken aan de Koude Oorlog. Ook toen vlogen toestellen van beide kanten vlak over elkaars marineschepen.Gevoelig punt
USS Donald Cook is sinds afgelopen donderdag in de Zwarte Zee. Het loste USS Truxtun af, de destroyer van dezelfde klasse die in maart oefende met Roemeneense en Bulgaarse marineschepen. Marineschepen van landen die niet aan de Zwarte Zee liggen, mogen maar een beperkte tijd in het zeegebied verblijven.

Toen USS Donald Cook half februari dit jaar in Spanje arriveerde, had het een dergelijke actie niet kunnen vermoeden. Enkele weken later brak de crisis op de Krim uit. De aanwezigheid van de Donald Cook in Europese wateren heeft namelijk niets van doen met de situatie rond de Oekrane. Maar mogelijk wel met Rusland en dat heeft Poetin nooit lekker gezeten.

Donald Cook
Commandocentrale USS Donald Cook. (Foto: US Navy)

USS Donald Cook is namelijk niet zomaar een torpedobootjager op een alledaagse reis langs het oude continent. De Donald Cook is n van de destroyers die geschikt is gemaakt voor Theatre Ballistic Missile Defense (TMBD); een raketschild. Met de SPY-1 radar en Standard Missile 3 raketten kan het ballistische raketten neerhalen. Samen met een grondgebonden radar en lanceersysteem in Turkije, een commando-eenheid in Duitsland en onderscheppingssystemen in Roemeni en Polen, vormen torpedobootjagers van de Arleigh Burkeklasse vanuit Spanje een raketschild tegen aanvallen van Iran. Maar ook Rusland kan zijn ballistische raketten onderschept zien worden door de Donald Cook, die nu als eerste schip met deze taak in Rota is gebaseerd.

Dat juist die Donald Cook op z'n eerste TMBD plaatsing zo dicht bij Rusland durft te komen, zal mogelijk een rol hebben gespeeld in het besluit om de Fencer hard en laag langs het varende raketschild te laten vliegen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Arleigh Burkeklasse destroyer
NAVO oefening Zwarte Zee