Marineschepen.nl
 
   
 

Kiel van de Brisbane gelegd


Bericht geplaatst: 03-02-2014
Laatst aangepast: 03-02-2014


Vandaag is in AustraliŽ de kiel van de Brisbane, de tweede torpedobootjager van de Hobartklasse, gelegd. Op de scheepswerf van ASC in Adelaide worden de 31 verschillende blokken aan elkaar gelast. De kiellegging van de Brisbane volgt zo'n 1,5 jaar na die van het eerste schip. De nummer ťťn zal in 2016 in dienst worden gesteld, de Brisbane in 2017. Sydney is het laatste schip en wordt HMAS in 2019.

Brisbane kiellegging
De ceremonie op de Australische scheepswerf. (Foto: @Birmo)

Muntceremonie
De kiellegging van de Brisbane was uiteraard een feestelijke gebeurtenis op het terrein van ASC AWD Shipbuilding, de bouwer van de Australische Collinsklasse onderzeeboten. Van het leggen van een echte kiel is door de bouwmethode van modules echter geen sprake. Maar om de traditie in ere te houden en het begin van de zichtbare wording van het nieuwe marineschip te bouwen, stond het eerste blok van de Brisbane centraal. Hier werd door Chief of Navy vice-admiral Ray Griggs een munt onder gelegd.

Brisbane kiellegging
VADM Ray Griggs ramt het houtblok met de munt onder de kiel van de Brisbane. (Foto: @CN_Australia)Tewaterlating Hobart
De Hobartklasse torpedobootjagers zijn een ontwerp van de Spaanse scheepswerf Navantia. De Australische schepen worden echter nagenoeg volledig in AustraliŽ gebouwd. Alleen voor het eerste schip, de Hobart, moesten door onder andere fouten van de Australische werf blokken gebouwd worden in Spanje.
De CEO van de AWD Alliance, Rod Equid, maakte bekend dat onlangs alle 31 blokken van de eerste torpedobootjager zijn samengevoegd. De bouwers werken nu aan de sensor- en wapensystemen, waarna de tewaterlating van de Hobart snel dichterbij komt.

Zie voor meer informatie over de bouw en een overzichtelijk schema van de blokken de pagina over de Hobartklasse torpedobootjagers.

Brisbane kiellegging
Naast het eerste kielblok van de Brisbane (rechts) ligt de veel verder gevorderde Hobart op de blokken. (Foto: @JayWeatherill)comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hobartklasse