Marineschepen.nl
 
   
 

Opinie | Het lot van de Caribische eilanden ligt in de handen van Maduro en Trump


Door: Jaime Karremann
Laatst aangepast: 15-01-2018


Sinds de president van Venezuela, Nicolas Maduro, vorige week de grenzen sloot tussen zijn land en Aruba, Bonaire en Curacao, is de kwestie Venezuela weer actueel. In Nederland maakt niemand zich zorgen, want Maduro gaat de Benedenwindse eilanden heus niet binnenvallen (ondanks z'n claim) en als hij het toch doet komt Trump ons redden. Maar is dat wel zo?

oefening in de West
In 2006 hield Nederland in samenwerking met o.a. Frankrijk en de VS de oefening Joint Caribbean Lion. Tijdens die oefening moesten de Caribische eilanden worden heroverd na bezetting. (Foto: US Navy)

Ik zal het direct eerlijk toegeven: ook ik acht de kans op een Venezolaanse aanval klein. Ik ga er m'n geld niet op zetten. Maar ja, zonder verrassing geen verrassingsaanval. En de mens is niet bepaald goed in het voorzien van oorlogen.



Dus de laatste week volg ik de laatste ontwikkelingen op gebied van Venezuela. Erg interessant en ook schrijnend. Alhoewel het fijn is dat al die Venezolaanse militairen een baan hebben, is het ook triest om te zien dat een bemanning van een fregat dat al jaren is opgelegd nog aan boord is en dan een kerstmaaltijd eet in een onafgewerkt eetverblijf. Nou ja, ze hadden tenminste iets te eten en te vieren.

Niet schrijnend, wel schokkend was de Venezolaanse strijdmacht. Zeker vergeleken met 2006 toen het ook schuurde tussen Venezuela en Nederland. Beide krijgsmachten zijn wat naar elkaar toegegroeid, zullen we maar zeggen. Nederland heeft zijn best gedaan het gat kleiner te maken. En met succes.

Het aantal offensieve middelen van Venezuela is schrikbarend. Niet zozeer bij de vloot, maar wel bij bijvoorbeeld het Korps Mariniers dat tientallen amfibische gevechtsvoertuigen heeft ontvangen uit China sinds 2015. Plus de landingsschepen die door Damex zijn gebouwd. Maar ook kustbatterijen tegen schepen en enorme Russische raketwerpers van de landmacht.


Beelden van de Infantería de Marine Bolivariana, het Korps Mariniers van Venezuela (Bolivariana, is afkomstig van de 'Bolivariaanse revolutie' van Hugo Chávez en afgeleid van de Zuid-Amerikaanse vrijheidstrijder Simon Bolivar).

Gaat niet gebeuren
Terwijl ik de wereld va n de Venezolaanse krijgsmacht analyseerde werd ik echter voortdurend afgeleid door discussies op Twitter en elders over of Venezuela wel zou aanvallen en wat er dan zou gebeuren.

'Maduro gaat dat echt niet doen. En als ie het doet, grijpt de VS in!' is vaak de conclusie. Maak je dus geen zorgen, want Maduro is niet gek, hij is een volkomen rationeel en weldenkend persoon…

Zelfs al zou Maduro er van overtuigd zijn dat een aanval zelfmoord is, kan hij er toch toe besluiten als hij in het nauw wordt gedreven. De situatie in Venezuela is de afgelopen jaren enorm verslechterd onder leiding van Maduro, die het land volledig in zijn greep houdt. Voor Maduro is er geen weg terug als hij in de problemen komt en een van de mogelijke 'uitvluchten' is het afleiden van de aandacht middels een aanval op gebieden die het land al jaren claimt.
Als Maduro in staat is om zijn bevolking te laten verhongeren, is hij ook in staat om te pogen een glorieuze overwinning te behalen ten koste van mensenlevens.

Dat we ons een aanval moeilijk kunnen voorstellen, betekent niet dat die ook niet gaat plaatsvinden. Juist door ons beperkte voorstellingsvermogen kunnen we de ernst van de situatie onderschatten.



The Donald helpt ons wel
Gaat het mis, dan kunnen we niet rekenen op de NAVO, maar velen vertrouwen toch op hulp van de stabiele factor in de wereld: Donald Trump!

Van Trump weten we inmiddels het nodige, waaronder dat hij vindt dat Europese landen zichzelf moeten kunnen verdedigen, hij er prat op gaat om onvoorspelbaar te zijn en dat hij 'wegloopt' als iets hem niet aanstaat.

En als Trump al helpt, met wat doet hij dat? Inlichtingen en levering van wapens zoals tijdens de Falklandoorlog? Of stuurt hij twee vliegkampschepen? En ten koste van hoeveel Amerikaanse levens? Als de eilanden bezet zijn, zal ook de VS all-in moeten om de Venezolaanse krijgsmacht van de eilanden te krijgen. Alleen wat Tomahawks en drones zijn niet voldoende.

Dus velen rekenen op de nuchter redenerende Maduro, de man die z'n volk laat verhongeren, én op de vriendelijke, helpende hand van Trump, de man die je 's nachts ongetwijfeld zonder problemen wakker kunt bellen als je in de shit zit doordat je te weinig hebt betaald en je wil vragen of hij het voor je wil oplossen.

Kennelijk is het 'hopen' dat de Amerikaanse Forward Operating Location (FOL) op Curacao niet buiten schot blijft zodat de Amerikanen meegetrokken worden in de strijd.

Geruststellend!



De verdediging van de eilanden is snel overlopen
Maar dat is mens eigen. Want wat moeten we met de huidige staat van de verdediging in het Caribisch gebied? Als Venezuela zich echt boos gaat maken is het zo gepiept.

De poging van Venezuela om de eilanden in te lijven begint misschien met een incident, een zogenaamde aanleiding voor geweld. Dan volgt een verrassingsaanval, en de verrassing is compleet. Aruba ligt op 28 km van Venezuela, dus die afstand is over zee en door de lucht zo overbrugd. Aruba ligt zelfs binnen bereik van Venezolaanse raketsystemen en houwitsers. Curaçao en Bonaire liggen iets verder, maar binnen bereik van ieder Venezolaans vliegtuig of helikopter. De Venezolaanse marine kan samen met de luchtmacht manschappen en materieel aanleveren, en intussen ondersteuning bieden met hun kanons. Bij een massale aanval is de verdediging van de eilanden, een paar honderd miitairen en een stationsschip, in no-time overlopen. Terwijl de wereld knippert met z'n ogen, gebruikt Maduro om de verdediging van de eilanden op orde te brengen zodat een eventuele tegenaanval ontmoedigd wordt. Moderne luchtafweer van Russische makelij zoals de BUK-M2 en de S-300VM (SA-23 Gladiator/ Giant), maken het samen met F-16's en Flankers, antischipraketten vanaf de kust en een vooruitgeschoven onderzeeboot erg moeilijk voor een Nederlandse tegenaanval om de eilanden weer te heroveren. Zelfs in samenwerking met Britten en Fransen.

Zoals de voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Marineofficieren (KVM) KLTZ Marc de Natris in zijn blog van vandaag schrijft, wordt het tijd voor Nederland om het visieloze tijdperk wat betreft Venezuela, "Visielozuela" zoals De Natris dat noemt, af te sluiten.

Nu zijn de drie eilanden afhankelijk van twee onberekenbare types.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Opinie

Gerelateerde artikelen
Dossier Venezuela