Pattani klasse OPV (Thailand)

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 13-09-2010

HTMS Pattani (511) en HTMS Naratiwat (512) zijn twee Ocean Patrol Vessels (OPV) van de Koninklijke Thaise Marine. In een vloot van 12 fregatten, 5 korvetten en 1 vliegkampschip, behoren de OPV's zoals gebruikelijk tot de kleinere en lichtst bewapende eenheden. De schepen van de Pattani klasse zijn vernoemd naar twee zuidelijke provincies van Thailand.

HTMS Pattani
HTMS Pattani

Ontwerp en bouw
Na ondertekening van het bouwcontract in 2002 werden de schepen gebouwd in Shanghai, China door de Hudong Zhonghua Shipyard (onderdeel van China State Shipbuilding Corp. (CSSC)). Op 16 december 2005 werd de eerste OPV in dienst gesteld, de tweede in maart 2006.

Er is in het ontwerp veel gebruik gemaakt van bestaande civiele technologie om de kosten te drukken. Ook is om dezelfde redenen gekozen voor bouw in China. Een lagere prijs levert niet altijd een beter product op. De Chinese werven hebben in Thailand niet altijd een goede reputatie gehad toen bij de bouw van eerdere marineschepen voor Thailand enorme tekortkomingen aan het licht kwamen. Met behulp van Duitse experts zijn veel problemen opgelost. Of er ook bij deze OPV's problemen waren, is niet bekend.Sensoren en wapensystemen
De sensoren, wapen- en commandosystemen zijn van Europese makelij. Zo leverde het Duitse STN ATLAS het COSYS Mk1 combat managementsysteem, waarmee vanuit de commandocentrale de sensoren en wapens kunnen worden aangestuurd en hun gegevens kunnen worden verwerkt. De vuurleiding bestaat uit een Oerlikon Contraves TMX/EO doelaanwijsradar, aangevuld met elektro-optische sensoren (tv en infrarood). Deze radar is gekoppeld aan het 76mm kanon. De zee- en luchtbeeldradar is afkomstig van SELEX Sistemi Integrati. Zij leverden de RAN 30X/I radar die in staat is om zeer kleine (en grote natuurlijk) doelen op zee en in de lucht te detecteren en volgen, op korte en middellange afstand. Daarnaast kan de radar worden gebruikt voor navigatie en helicopter control. Voor navigatie hebben de schepen ook een Thales PILOT radar.

Het belangrijkste wapensysteem is van het binnen de NAVO wel bekende OtoBreda, voorheen Oto-Melara, kanonsysteem. Op de bak staat een 76/62 OtoBreda kanon tegen zee- en luchtdoelen. De OPV's hebben verder de beschikking over mitrailleurs tegen kleine doelen zoals piraten. Binnen de Thaise marine zijn plannen om raketten tegen schepen -zoals de Harpoon- toe te voegen.Operaties
HTMS Pattani is in 2010 ingezet in de strijd tegen piraterij bij de kust van Somalie.HTMS Naratiwat
HTMS Naratiwat

Thailand Marine Special Operations Unit
Special forces van de Thaise marine (foto: thaiarmedforces.com)

HTMS Pattani
HTMS Pattani (foto: thaiarmedforces.com)

HTMS Pattani
HTMS Pattani (foto: thaiarmedforces.com)

Nummer Naam In dienst
511 Pattani 2005
512 Naratiwat 2006
Afmetingen 95,5x11,6
Max. waterverplaatsing 1440 ton
Bemanning 84
Voortstuwing 2x Rushton 16RK270 diesel
Wapensystemen OtoBreda 76mm kanon
mitrailleurs
Sensoren SELEX Sistemi Integrati RAN 30X/I zee- en luchtbeeldradar
Oerlikon Contraves TMX/EO doelaanwijsradar
Thales PILOT navigatieradar
Helikopter AgustaWestland Super Lynx Mk300
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen

Belgische marineschepen

Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Pattani begint anti-piraterij
Grote zoektocht vliegtuig