Marineschepen.nl
 
   
 

Wisseling van de wacht

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 11-09-2010

Vrijdag 10 september vertrokken de Thaise OPV Pattani en bevoorrader Similan richting de Golf van Aden, bij Somalië. Daar gaan zij Thaise vrachtschepen en vissersschepen beschermen tegen piraten.
Een dag later begonnen de Chinese torpedojager Guangzhou en het fregat Chaohu aan hun laatste deel van de reis na hun anti-piraterijmissie. Hr.Ms. Amsterdam begon 10 september aan haar missie in de Golf van Aden als bevoorrader van andere marineschepen, en jaagt ook zelf op piraten. Het Belgische M-fregat BNS Marie Louise vertrekt in oktober richting Somalie.Thailand
Verschillende koopvaardijschepen onder Thaise vlag zijn de afgelopen jaren gekaapt en de Thaise regering besloot marineschepen naar de Golf van Aden te sturen om Thaise vracht- en visserschepen te beschermen tegen piraterij. Voor de 98-dagen durende missie werd 7,7 miljoen dollar vrijgemaakt, waarna de schepen -uitgezwaaid door familie en vrienden van de bemanningen- vanuit Sattahip Naval Base konden vertrekken.

HTMS Pattani (511) is één van de twee OPV's van de gelijknamige klasse. De schepen zijn gebouwd in Shanghai, China door de Hudong Zhonghua Shipyard (onderdeel van China State Shipbuilding Corp. (CSSC)) en werden in 2005 en 2006 in dienst gesteld. De schepen hebben een lengte van 95,5 meter en een waterverplaatsing van 1.440 ton. Hoewel beide schepen gebouwd zijn in China, hebben ze een heel bekende westerse bewapening. Op de bak staat namelijk het 76mm kanon van OtoBreda, vergezeld van een aantal machinegeweren. Op het helidek staat een Super Lynx.

HTMS Pattani (511)
HTMS Pattani (511)

Ook de Thaise HTMS Similan (871) is van Chinese makelij. Het 171,4 meter lange schip voorziet sinds 1996 marineschepen van brandstof, eten, drinken en munitie. Zoals iedere bevoorrader is de Similan voorzien van een vliegdek voor helikopteroperaties.

HTMS Similan (871)
HTMS Similan (871)

China
De Chinese taakgroep heeft inmiddels een hele reis achter de rug. Donderdagochtend 4 maart 2010 vertrokken de torpedobootjager Guangzhou (168) en bevoorrader Weishanhu (887) richting de Golf van Aden. Het fregat Chaohu (568) was hun vooruit gesneld. Na een maandenlange jacht op piraten keerden de schepen huiswaarts via een vrij ongebruikelijke route. De Chaohu en Guangzhou voeren onder leiding van de commandant van de taakgroep Zhang Wendan, eerst naar Italie, Griekenland en Egypte. Vervolgens oefenden de schepen met marine-eenheden van Myanmar en lag de taakgroep vijf dagen in de hoofdstad Yangon om de banden met het land nog eens aan te halen. De vriendschappelijke uitingen van China richting Myanmar liggen in het Westen en bij de Azatische buurlanden gevoelig. De twee schepen verlieten zaterdag 11 september de haven van Yangon en vervolgden de thuisreis.

De taakgroep was de vijfde Chinese anti-piraterijgroep, de torpedobootjager en het fregat zijn afgelost door een Chinees LPD (Kunlun Shan) en een torpedobootjager van de Type 052C klasse (Lanzhou).Zoals gezegd bestond de Chinese taakgroep uit de torpedobootjager Guangzhou en het fregat Chaohu. De Guangzhou is het eerste schip van de twee van de Type 052B klasse, binnen de NAVO bekend als de Luyang I klasse. Met een lengte van 154 meter en waterverplaatsing van 7.000 ton heeft het veel meer ruimte voor wapensystemen dan de Thaise OPV. De Guangzhou heeft behalve een 100mm kanon, 16 YJ-83 raketten tegen oppervlakteschepen en 48 SA-N-12 Grizzly raketten tegen vliegtuigen. De schepen zijn sinds 2004 in dienst.

Guangzhou (168)
Guangzhou (168) (Foto: china-defense-mashup.com)

De Chaohu maakt deel uit van een familie van negen schepen, vallend onder de naam Type 054A (NAVO: Jiangkai II). De Chaohu komt uit 2008 en heeft voor fregatten vrij gebruikelijke specificaties: 134 meter, 4.000 ton waterverplaatsing, een VLS met 32 raketten tegen luchtdoelen, 8 C-803 raketten tegen zeedoelen en een 76mm kanon.

Type 054A
Type 054A (Foto: naval.com.br)
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Type 054A fregat

Piraterij Somalië
Evertsen onderschept piraten
Denen stoppen piraten
Tromp begint anti-piraterij
Piraten, Amsterdam, Zeeleeuw
Documentaire anti-piraterij
Tromp ontwapent piraten
Franse anti-piraterij vertraagdReclame