Marineschepen.nl
 
   
 

Hr.Ms. Tromp begint anti-piraterij missie

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 18-02-2010

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp is woensdag 17 februari gestart met de EU-operatie Atalanta. Gedurende 2 maanden patrouilleert het schip in de Golf van Aden en voor de kust van SomaliŽ in de strijd tegen piraterij.

Het fregat beschermt in het missiegebied kwetsbare koopvaardijschepen, waaronder schepen die varen voor het World Food Programme van de VN. Aan Operatie Atalanta nemen schepen en maritieme patrouillevliegtuigen van verschillende EU-landen deel. De missie staat momenteel onder leiding van de Italiaanse rear admiral Giovanni Gumiero. Hij nam het bevel in december over van de Nederlandse commandeur Pieter Bindt.Voorbereiding
Zoals gebruikelijk heeft het LCF de reis van Den Helder naar het Suez kanaal gebruikt voor een laatste voorbereiding. Er is aandacht besteed aan acties die kunnen plaatsvinden in het missiegebied. Het betreft dan voornamelijk boardingoperaties door de Maritime Special Operation Forces (MARSOF) van het Korps Mariniers, maar ook het schieten met de klein kaliber wapens.
Zijn piraten niet te stoppen met de mitrailleurs, dan kan de Tromp ook het 127 mm kanon of de Goalkeeper inzetten. Eind vorig jaar nam het schip deel aan een oefening voor de kust van de Verenigde Staten waarbij de Tromp raketten heeft gelanceerd. Als het nodig is, zijn ook de ESSM en de SM-2 in te zetten tegen kleine schepen.In april 2010 zal Hr.Ms. Tromp worden afgelost door het Landing Platform Dock (LPD) Hr.Ms. Johan de Witt.

Bron: Ministerie van Defensie


In de film is te zien welke voorbereidingen onder andere zijn getroffen.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Piraterij SomaliŽ
Evertsen onderschept piraten
Denen stoppen piraten
Piraten, Amsterdam, Zeeleeuw
Documentaire anti-piraterij
Tromp ontwapent piraten
Wisseling piratenjacht
Franse anti-piraterij vertraagdReclame