Marineschepen.nl
 
   
 

Hr.Ms. Tromp ontwapent piraten

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 16-03-2010

Het Nederlandse LCF Hr. Ms. Tromp heeft 3 bootjes met 9 vermoedelijke piraten ontwapend in de strijd tegen piraterij. In de skiffs werd een grote hoeveelheid wapens, waaronder AK-47 machinegeweren en een raketwerper gevonden. Ook waren de mannen in het bezit van piraterijattributen, zoals ladders en satelliettelefoons. Zo meldt het Ministerie van Defensie.

De feitelijke operatie begon nadat op vrijdag 12 maart de MV E.R. Lubeck werd aangevallen door piraten in 2 skiffs. Het schip met Duitse eigenaar, varende onder Liberiaanse vlag, sloeg alarm. De Commander European Naval Forces (COMEUNAVFOR) stuurde het bericht door naar de Italiaanse bevoorrader ITS Etna, het vlaggenschip van Operatie Atalanta. De Etna stuurde direct twee maritieme patrouille vliegtuigen (u weet wel, die vliegtuigen die volgens Minister Kamp overbodig waren) naar de Lubeck, die op dat moment ongeveer 750 km van de Seychellen moest zijn. Ook Hr.Ms. Tromp werd die kant op gestuurd en zette aan tot maximum vaart.

diep in de materie op marineschepen.nl

De Zweedse Dash 8 van de kustwacht en de Luxemburgse vliegtuig wisten de piraten op te sporen en bleven de piratenbootjes volgen. Hr.Ms. Tromp arriveerde twee dagen later op het toneel. Op het moment dat de piraten binnen bereik van de boordhelikopter waren, werd de Lynx gelanceerd. Het piratenmoederschip stopte niet bij het zien van de Nederlandse heli, en de Lynx bemanning moest de piratenschuit stoppen met waarschuwingsschoten. Aan boord van de boot bevonden zich twee piraten, die werden ingerekend door eenheden van het Korps Mariniers.Grote hoeveelheid wapens
Na deze succesvolle operatie, ging de zoektocht naar andere piratenbootjes verder. Een dag later ontdekte de Tromp twee verdachte skiffs, ongeveer 100 mijl van de eerdere boot. Ook deze piraten werden aangehouden door de speciale eenheden van het Korps Mariniers, die juist voor dit soort acties mee varen met de Tromp. Met de RHIBS gingen zij aan boord van de piratenskiffs en troffen een grote hoeveelheid wapens aan. Waaronder 6 AK-47 machinegeweren, een raketwerper met 4 raketten en messen. Ook waren de aangehouden mannen in het bezit van piraterijspullen, zoals diverse ladders en satelliettelefoons.

Alle voor piraterijdoeleinden bruikbare artikelen zijn in beslag genomen en de munitie werd overboord gezet. Na verhoor worden de vermoedelijke piraten, in lijn met de richtlijnen van de Europese Unie, op een bereikbare afstand van de Somalische kust in 1 van de skiffs gezet. De skiffs werden vernietigd met de Goalkeeper.Derde succes in korte tijd
De actie van Hr.Ms. Tromp is het derde succes in vrij korte tijd. Ook het Duitse fregat FGS Emden en het Deense marineschip HDMS Absalon vernietigden piratenspullen, waarna de piraten weer huiswaarts werden gestuurd. Voor het Zweedse kustwachtvliegtuig was deze actie een vroeg succes, pas op 10 maart vloog de MPA voor het eerst een patrouille voor Operatie Atalanta.

Bron: Defensie en EUNAVFOR


Tromp en piraten bron: Defensie
Moederskiff met op de achtergrond de Tromp. Foto: Defensie

MPA Zweedse kustwacht
Maritime Patrol Aircraft (MPA) van de Zweedse kustwacht. Foto: Kustbevakningen

Piraten geven zich over. Foto Defensie
Piraten geven zich over. Foto Defensie.

Piraten geven zich over. Foto Defensie
Speciale eenheden van het Korps Mariniers rekenen de piraten in. Foto Defensie.

Brandende skiff. Foto: EUNAVFOR
Zo ziet een piratenboot er dus uit als je er met een Goalkeeper op schiet. Foto: EUNAVFOR


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Piraterij SomaliŽ
De Zeven ProvinciŽn
Evertsen onderschept piraten
Tromp begint anti-piraterij
Piraten, Amsterdam, Zeeleeuw
Documentaire anti-piraterij
Wisseling piratenjacht
Franse anti-piraterij vertraagdReclame