Marineschepen.nl
 
   
 

Hr.Ms. Evertsen onderschept piraten

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 03-12-2009

Afgelopen woensdagavond heeft het Luchtverdedigings- en commandofregat Hr.Ms. Evertsen dertien piraten aangehouden nadat ze hadden geprobeerd een koopvaardijschip te kapen. De Evertsen is van augustus tot en met december het vlaggenschip van EU NAVFOR en doet mee aan de strijd tegen piraterij bij Somalië.

Mislukte poging
De aanhouding vond plaats op 150 mijl ten zuiden van Salalah (Oman), waar de piraten vanuit snelle skiffs aan boord probeerden te komen van koopvaardijschip 'BBC Togo'. De 'BBC Togo' vaart onder de vlag van Antigua en Barbuda.
Bij hun poging om het schip te kapen werden enkele schoten gelost, maar uiteindelijke vertrokken de piraten toch in hun bootjes omdat ze niet aan boord konden komen. Ze gingen terug naar een in de buurt liggende vissersboot.Opgepakt
Tijdens deze aanval werden enkele schoten op het koopvaardijschip afgevuurd en probeerden de piraten aan boord te komen. Dit mislukte, omdat de 'BBC Togo' zichzelf beschermde. De piraten braken de aanval af en trokken terug naar een in de buurt liggende dhow (Arabische vissersboot).

Wapens en munitie
In de loop van de avond trof Hr. Ms. Evertsen een dhow aan, met daarachter de 2 bootjes. Nadat deze ongezien werden genaderd, stelde het boardingteam de dhow veilig. Daarbij werd al snel vastgesteld dat een aantal van de bemanningsleden bij de aanval betrokken was geweest. Aan boord werd een grote hoeveelheid wapens aangetroffen, waaronder AK-47's machinegeweren, rocket-propelled grenades (RPG's), munitie, enterhaken en ladders. Naast de 13 piraten waren 2 Tanzaniaanse vissermannen aan boord. Zij verklaarden enkele maanden geleden door de piraten te zijn gegijzeld. Hun schip heeft al die tijd gediend als moederschip voor de piraterij-activiteiten.Vervolging
De 13 piraten zijn na overleg tussen de commandant van het schip en de officier van justitie van het Landelijk Parket te Rotterdam aangehouden. Zij bevinden zich momenteel aan boord van Hr. Ms. Evertsen. De Europese Unie heeft afspraken met onder andere Kenia en de Seychellen voor het overnemen van aangehouden piraten. Er wordt onderzocht in welk land er verder vervolgd wordt.
De twee Tanzaniaanse vissermannen hervatten hun eigen weg.

Vlaggenschip EU NAVFOR
Hr. Ms. Evertsen is van augustus tot en met december het vlaggenschip van EU NAVFOR. Deze maritieme taakgroep bestaat in december een jaar en wordt gevormd uit schepen en vliegtuigen van EU-lidstaten met als hoofdtaak het beschermen van schepen met voedselhulp van het World Food Program (WFP) voor SomaliŽ. Andere taken zijn het beschermen van kwetsbare schepen en het tegengaan van piraterij in de wateren rond SomaliŽ.

Bron: werkenbijdemarine.nl

Hr.Ms. Evertsen
Hr.Ms. Evertsen (foto: marineschepen.nl)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Piraterij SomaliŽ
De Zeven ProvinciŽn klasse

Evertsen op piratenjacht
Tromp begint anti-piraterij
Piraten, Amsterdam, Zeeleeuw
Documentaire anti-piraterij
Tromp ontwapent piraten
Wisseling piratenjacht
Franse anti-piraterij vertraagdReclame