Marineschepen.nl
 
   
 

Deense marine beeÔndigt kaping door Somalische piraten

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 05-02-2010

Het Deense marineschip Absalon heeft met de boordhelikopter en elite eenheden van de FrÝmandskorpset een einde gemaakt aan de kaping van een Sloveens vrachtschip. De Absalon is voor de kust van SomaliŽ in het kader van de NAVO operatie Ocean Shield; de strijd tegen Somalische piraten. Dit is de eerste keer dat een marineschip kon ingrijpen terwijl de kaping gaande was.

Piraten vuurden met automatische wapens
Het vrachtschip MV Ariella werd vrijdagochtend aangevallen door piraten. De bewapende piraten vuurden op de koopvaarder terwijl ze in hun skiff snel naderden. Volgens de commandant van het Deense marineschip Absalon, KLTZ Dan Termansen, zond de Ariella een noodsignaal uit en gaf de kapitein opdracht om over te gaan op maximale vaart.Ondanks het slechte weer en de hogere snelheid van de Ariella, lukte het de piraten om een ladder tegen de koopvaarder te zetten en om aan boord te komen. De eerste piraat klom over het prikkeldraad heen en vuurde met zijn automatische wapen in de lucht. Op dat moment sloten de 25 bemanningsleden zichzelf op in een veilige ruimte.


Lynx verjaagt piraten
Het noodsignaal werd ontvangen door het Indiase fregat INS Tabar. Het bericht werd vervolgens doorgestuurd naar een Frans vliegtuig, dat de gewapende piraten op dek zag en het Deense marineschip Absalon informeerde. De Absalon zond direct de Lynx helikopter richting de Ariella om de situatie te onderzoeken en kreeg de bevestiging dat de bemanning in een safe room zat. De boorschutter van de Lynx loste waarschuwingssoten.

De koopvaarder voer ondertussen met hoge snelheid door de Golf van Aden met 30.000 ton vracht en niemand aan het roer. Commandant Termansen besloot in te grijpen. Omdat het onduidelijk was of de piraten nog aan boord waren, gaf hij de kikvorsmannen van de FrÝmandskorpset opdracht om zich voor te bereiden op actie. Deze speciale eenheid is in 1957 opgericht en is gespecialiseerd in verkenning, sabotage en counter terrorism; vergelijkbaar met de Maritime Special Operation Forces (MARSOF) van het Korps Mariniers.

Met rhib's voeren de Special Forces op hoge snelheid naar de Ariella, waar ze met enterhaken aan boord kwamen. De brug werd overgenomen en de 25 bemanningsleden bevrijd. Het gehele schip werd vervolgens uitgekamd, maar de piraten waren waarschijnlijk na de waarschuwingsschoten gevlucht.Primeur
Het was de eerste keer dat een marineschip ingreep terwijl een kaping gaande was. Normaal gesproken wordt hiervan afgezien, omdat het risico te groot is dat bemanningsleden geraakt worden in een vuurgevecht. Andere keren was het niet mogelijk omdat het gekaapte schip buiten bereik van marineschepen voer.

Terwijl de Deense actie plaatsvond, wist het Russische fregat Neustrashimyy even verderop een dhow met Somalische piraten te stoppen. De Absalon had dat drie dagen geleden ook al gedaan, toen wist het 12 personen uit handen van piraten te bevrijden.

De FrÝmandskorpset zijn ook actief (geweest) in Irak en Afghanistan en staan internationaal bekend als zeer professionele eenheden. De Absalon is een flexible support ship en wordt met flexibele modules aangepast op de missie. Het schip is 137 meter lang.

Het Nederlandse fregat Hr.Ms. Tromp is maandag 1 februari vertrokken naar de wateren rond SomaliŽ in het kader van piraterij bestrijding.

Bron: NATO

HDMS Absalon
HDMS Absalon (L16) (foto: Deense marine).


HDMS Absalon
HDMS Absalon (L16) (foto: forsvaret.dk).

Lynx
De Lynxhelikopter van de Absalon (foto: forsvaret.dk).

FrÝmandskorpset
FrÝmandskorpset in een rhib.

Special forces
FrÝmandskorpset zijn Special Forces.
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Absalon klasse
Piraterij SomaliŽ
Deense vlootuitbreiding
Evertsen onderschept piraten
Tromp begint anti-piraterij
Piraten, Amsterdam, Zeeleeuw
Documentaire anti-piraterij
Tromp ontwapent piraten
Wisseling piratenjacht
Franse anti-piraterij vertraagd