Marineschepen.nl
 
   
 

Denemarken breidt vloot uit

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 01-03-2003

De Deense Minister van Defensie, Jensby, wil de marine uitbreiden. Het plan is om 3 of 4 nieuwe onderzeeboten aan te schaffen en 2 of 3 nieuwe fregatten te laten bouwen, naast 2 nieuwe "supportschepen". Deze fregatten zullen worden voorzien van land attack missiles (als bijvoorbeeld de Tomahawk).


F356 Peter Tordenskjold (Nils Juel klasse) (Foto: Deense marine)

Op dit moment beschikt de Deense marine over 14 patrouillevaartuigen van de Flyvefisken klasse en 3 korvetten/ lichte fregatten van de Nils Juel klasse. Beide schepen hebben een vrij moderne bewapening, al stammen de korvetten uit de jaren '80. De 3 nieuwe fregatten zullen veel groter zijn dan de Nils Juel klasse, welke zij gaan vervangen.
De Deense onderzeeboten (waarvan 1 zich op dit moment voor de kust van Irak bevindt) zijn harder aan vervanging toe. Het gaat om 3 tweedehands boten uit 1965, die halverwege jaren '80 gekocht zijn van Noorwegen.



Stanflex
De nieuwe fregatten zullen ontworpen worden volgens het Stanflex concept: Standard Flexibility. De Deense marine bedacht dit concept toen in de jaren '80 schepen van 3 verschillende klassen vervangen moesten worden. Deze 3 klassen bestonden ieder uit een apart type (patrouilleschepen, torpedoboten en mijnenjagers), maar voor 3 nieuwe klassen met deze specialiteiten was geen geld.

Dus werd één nieuwe scheepsklasse ontworpen met standaard romp, standaard sensoren en standaard voortstuwing, maar met flexibele uitrusting.

Voor iedere taak (luchtverdediging/ oppervlakte oorlogvoering, mijnenbestrijding of onderzeebootbestrijding) kan een aparte container worden geplaatst achter op het schip met de benodigde wapensystemen. Deze schepen, die begin jaren '90 in dienst kwamen, worden de Stanflex 300 schepen genoemd, maar zijn beter bekend als schepen van de Flyvefisken klasse.


P561 Skaden (Flyvefisken klasse) met de oppervlakte oorlogsvoering-container achterop. (Foto: Deense marine)


Stanflex 3500. (Beeld: Deense marine)

Stanflex 3500 is de naam van de nieuwe type schepen van de Deense marine. Met hun 5000 ton waterverplaatsing zullen ze veruit de grootste schepen zijn van de Deense vloot. De schepen zullen zo'n 125 meter lang worden en beschikken over een uitgebreid (maar flexibel) wapenarsenaal. De schepen zullen sterk overeenkomen met de andere nieuwe Stanflex variant: de Flexible Support Ships. Dit worden 2 nieuwe schepen die ingezet kunnen worden als fregat, trainingsschip, mijnenlegger of transportschip.

De grote voordelen van Stanflex zijn duidelijk: het is goedkoper. Het grote nadeel is echter, dat schepen die gebouwd worden voor meerdere doelen, voor geen enkel doel 100% geschikt zijn. Waarom zou je immers veel geld uitgeven aan radarsystemen als het schip toch deels wordt gebruikt als mijnenjager of patrouilleschip? Waarom zou je een geavanceerde mijnenjachtcentrale en geavanceerde besturingsmogelijkheden toevoegen als het schip deels wordt gebruikt voor luchtverdediging? Stanflex is altijd een compromis. Het is DE oplossing om te bezuinigen op de Deense marine, maar vergroot de risico's in tijden van crisis.



Viking
Maakt Stanflex de Denen (blind voor de gevolgen van bezuinigingen) de marine kwetsbaar, de nieuwe Deense onderzeeboten zullen een zeer geduchte tegenstander zijn. Dit komt vooral doordat de Viking klasse zeer stille onderzeeboten zullen zijn, naar verwachting stiller dan de nieuwste Amerikaanse en Britse nucelaire onderzeeboten en vele malen stiller dan de nucleaire onderzeeboten die op dit moment in de vaart zijn. Daarnaast maken de boten gebruik van het Air Independent Propulsion systeem, waarmee zij vele malen langer onder water kunnen blijven dan huidige diesel-electrische onderzeeboten.


De Viking (Beeld: Viking Submarine Corporation

De uiteindelijke beslissing van het Deense parlement wordt later dit jaar verwacht, tijdens de bespreking van de Defensie Overeenkomst 2004 - 2009.

(bron: Viking Submarine Corporation)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Absalon klasse (Stanflex)
Iver Huitfeldt klasse
Flyvefisken
Absalon stopt Somalische piraten
Mijlpaal Deense fregatten



Reclame