Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe mijlpaal Deense fregatten

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 11-11-2011

De nieuwe fregatten van de Iver Huitfeldt klasse, de nieuwe trots van de Deense marine, hebben afgelopen week belangrijke mijlpalen bereikt. Het tweede fregat van de klasse, Peter Willemoes (F362), is begin deze week de Atlantische Oceaan overgestoken voor warmweerbeproevingen. Ook voor het derde en laatste fregat, Niels Juel (F363), was deze week bijzonder: afgelopen maandag werd het gedoopt. De ceremonie werd uitgevoerd door de Deense prinses Mary op de werf van Odense Steel Shipyard.peter willemoes
Peter Willemoes tijdens de eerste proeftocht in juni 2011. (foto: Deense marine)

Voor ongeveer 600 miljoen Euro liet de Deense marine de nieuwe klasse bestaande uit drie schepen bouwen. Tot op heden is dit het grootste scheepsbouw-project van de Deense marine. De kosten konden zo laag blijven, omdat de fregatten afgeleid zijn van een andere Deense scheepsklasse: Absalon. Deze bedragen staan in schril contrast met de veel grotere Duitse Baden-WŁrttemberg klasse fregatten die minder kunnen, maar 650 miljoen Euro per stuk zijn.

Net LCF'en
Leken de Absalons al veel op de Nederlandse De Zeven ProvinciŽn klasse, de nieuwe Deense schepen zijn van buiten echt net kopieŽn. Dat heeft te maken met de stealth eigenschappen, maar ook doordat de Denen de Nederlandse SMART-L en APAR gebruiken. De Deense schepen zijn wel bijna 7 meter korter: 138,9 meter lang. De wapensystemen zijn ook ongeveer gelijk aan de Nederlandse fregatten: middels de Mk41 VLS kunnen SM-2 en ESSM raketten tegen luchtdoelen worden gelanceerd. Verder hebben ook de Denen Harpoons. De kanons zijn wel iets anders: twee Oto Melara 76mm kanons en de schepen hebben een ander merk torpedo's (MU90).

Peter WIllemoes
De Deense fregatten lijken sterk op de Nederlandse LCF'en. Lastig aan de horizon. (foto: Deense marine)

De laatste
De Niels Juel is de laatste van de drie nieuwe schepen. De eerste twee zijn sinds dit jaar aan het proefvaren en zullen komend jaar aan de sterkte worden toegevoegd. Niels Juel zal in 2013 volgen.

De F363 is ook het laatste fregat dat op Odense Steel Shipyard wordt gebouwd; in 2009 heeft de Deense werf aangekondigd de bestelde schepen af te bouwen en daarna zal het bijna 100 jaar oude bedrijf ophouden te bestaan.
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Iver Huitfeldt klasse
Absalon klasse
De Zeven ProvinciŽn
Baden-WŁrttemberg

Uitbreiding Deense vlootReclame