Marineschepen.nl
 
   
 

Project 20380 Steregushchy klasse korvetten

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 19-06-2013

Steregushchy is het eerste schip van de nieuwe korvetten die de Russische marine rijk is. De klasse wordt binnen de Russische marine -zoals gebruikelijk- aangeduid met een nummer: Project 2038.0. De korvetten zijn 104,5 meter lang, iets kleiner dan de patrouilleschepen van de Hollandklasse (!), maar zouden wat bewapening betreft goed door kunnen als fregatten.

Steregushchy
RFS Steregushchy in de haven van Den Helder, vlak voor aanvang van de Marinedagen 2013. (Foto: JM Karremann/ Marineschepen.nl)

De korvetten kunnen worden ingezet voor uiteenlopende taken. Vooral onderzeebootbestrijding, oppervlakteoorlogvoering en ondersteuning (met o.a. het kanon) bij amfibische operaties worden genoemd. De schepen zijn duidelijk ontworpen voor acties in het hoogste geweldspectrum. Al zullen de korvetten ook bij piraterijbestrijding kunnen worden ingezet.

De Russische marine is van plan 20 schepen te bouwen van dit type. Binnen één klasse brengt het ook nu weer verschillende modificaties aan. Zo worden de schepen van de Steregushchyklasse vanaf het zesde schip groter en kunnen daardoor een zwaarder wapensysteem dragen tegen oppervlakte schepen.


De eerste keer dat het nieuwe korvet werd getoond aan publiek was in 2011. In het filmpje wordt het 100mm kanon een opmerkelijke kracht toegedicht: "it can truly slice an enemy ship in two."

Wapensystemen
Het A-190 100mm kanon wordt in bovenstaand filmpje unieke krachten toegedicht. De Russische media denken echter heel anders over het nieuwe kanon dat 80 schoten per minuut moet halen volgens de fabrikant. Het wapen zou vooralsnog alleen enkele schoten kunnen lossen. Bij een hogere vuursnelheid (niet eens de maximale) loopt het wapen na drie of vier schoten vast. Soortgelijke klachten zouden ook zijn gehoord in India, waar het kanon ook in gebruik is. De problemen zouden zo serieus zijn dat RFS Boiky later in dienst zou zijn gesteld door de storingen van het wapen.1 Het bereik van het kanon is 20 kilometer.Als laatste redmiddel tegen inkomende doelen kan het de oude AK-630M 30mm snelvuurkanons inzetten of de modernere Kashtan CIWS-M CADS die bestaat uit twee kanons met ieder zes lopen die een vuursnelheid hebben van 9.000 schoten per minuut en daartussen raketten met een bereik van 4 km. Het systeem bestaat verder uit een 3D zoekradar en belichtingsradar. Dit systeem staat alleen op de eerste twee schepen. Zij hebben dus geen separaat systeem met raketten tegen luchtdoelen aan boord. De derde en latere schepen hebben dat wel. Zij hebben de 9M96E raketten voor middellange afstand. Deze raketten hebben een bereik van 40 kilometer en een maximale snelheid van Mach 2,71.

Steregushchy
Twee matrozen bij de Kashtan CIWS-M CADS. De twee lopen zijn duidelijk te zien, evenals de belichtingsradars. (Foto: JM Karremann/ Marineschepen.nl)

Om oppervlakteschepen te bestrijden beschikken de eerste vijf schepen over het Kh-35 kruisvluchtwapen, dat sterke overeenkomsten vertoond met de binnen NAVO-marines bekende Harpoon. Het bereik is dan ook vergelijkbaar: 120 km. Op latere, en grotere schepen, wordt dit wapen vervangen door de 3M-54 Klub. Een geavanceerd, (tijdens het laatste deel) supersonisch wapen tegen schepen met een groter bereik.
Het Kh-35 kruisvluchtwapen tegen oppervlakteschepen belicht.

Tegen onderzeeboten hebben de korvetten de nieuwe RPK-9 Medvedka raketten met kleine torpedo's als oorlogskop. Het bereik van deze wapens is 20 kilometer. Tot slot kunnen de schepen de Paket-NK torpedo's lanceren. Dit zijn echter geen gewone torpedo's, omdat het systeem ook ingezet kan worden tegen inkomende torpedo's. Dat is uniek. Zodra een inkomende torpedo is gesignaleerd, wordt het traject uitgerekend en een Paket-NK gelanceerd die vervolgens het vijandelijke lokt waarna het tot ontploffing wordt gebracht.

Steregushchy
De korvetten zijn voorzien van een helidek en hangar. De Ka-27 helikopter is de standaard boordhelikopter voor deze schepen. (Foto: JM Karremann/ Marineschepen.nl)Naamsein Naam In dienst
530 Steregushchy 2007
531 Soobrazitelnyy 2011
532 Boikiy 2013
533 Sovershennyy 2014
Stoikiy 2014
Gromkiy 2015
Afmetingen 104,5 x 11,6 x 3,7
Max. waterverplaatsing 2200 ton
Max. snelheid 27 knopen
Bemanning 99
Voortstuwing 4x Kolomna 16D49 diesels (CODAD)
Wapensystemen 1x Arsenal A-190 100mm kanon
2x AK-630M 30mm CIWS
2x MTPU 14.5 mm machinegeweer
1x Kashtan CIWS-M CADS op de eerste 2 schepen
12x 9M96E raketten in Redut VLS vanaf derde schip
8 cel VL Kh-35 SSM tegen oppervlakteschepen
6 cel SS-N-29/RPK-9 Medvedka rakettorpedo
Paket-NK torpedo's
Sensoren Furke-E 3D luchtwaarschuwingsradar
Garpun-B/3Ts-25E/Plank Shave zeebeeldradar
Ratep 5P-10E Puma belichtingsradar
Hot Flash belichtingsradar
Zarya-ME boegsonar
Vinyetka-EM gesleepte sonar
Helikopter Ka-27 helikopter

Noten
1.Russian Stealth Corvette Remains Unarmed, Rusnavy.com, 26-11-2012
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
40 nieuwe schepen Rusland