Marineschepen.nl
 
   
 

Stockholmklasse patrouilleschepen (Zweden)


Laatst aangepast: 27-05-2020

De twee patrouilleschepen van de Stockholmklasse (K 11 Stockholm en K 12 Malmö) gingen 30 jaar door het leven als korvetten, maar worden sinds 2015 door de Zweedse marine patrouilleschepen genoemd. De schepen richten zich sindsdien meer op kustbewaking, maar beschikken nog altijd over een uitgebreid arsenaal aan wapens.

Stockholm
HMS Stockholm in 2016 als patrouilleschip. (Foto: Zweedse marine)



Bouw
De twee Stockholmklasse korvetten werden besteld als opvolgers van de Norrköpingklasse patrouilleboten en de twee grote Hallandklasse torpedobootjagers. In 1984 en 1985 werden de schepen gebouwd door de toenmalige marinewerf Karlskronavarvet. Sinds 1989 is de werf van Kockums.

Bedrijven
De volgende bedrijven hebben meegewerkt aan het ontwerp, de bouw van dit project, of hebben producten of diensten geleverd (en hebben een bedrijfspagina):

Saab logo

Geïnteresseerd in een bedrijfspagina? Kijk hier voor meer informatie

Snelle aanvallen
De schepen van de Stockholmklasse behoren tot de kleinste schepen van de Zweedse marine, maar niet tot de minst dodelijke. Ondanks de overgang van korvet naar patrouilleschip, zijn zij een goed voorbeeld van de specialiteit van de Zweedse marine. Het zijn kleine, snelle schepen die ineens vanuit de fjorden kunnen opduiken om een snelle en dodelijke aanval uit te voeren. De twee korvetten zijn hiertoe uitstekend in staat dankzij de SAAB RBS 15 Mk2 antischipraketten, waarmee zij vernietigende aanvallen op oppervlakteschepen kunnen uitvoeren.

Deze hoofdtaak betekent dat de schepen dicht bij de kust opereren en dus in de buurt van (als het goed is) eigen vliegtuigen en surface-to-air missiles die de luchtverdediging op zich kunnen nemen. Een zwak punt in het pakket van de Stockholms is namelijk het ontbreken van adequate luchtverdediging. Zeker nadat tijdens de Mid-Life-Update (MLU) het Bofors 40mm kanon werd verwijderd, dat kanon was geschikt was de verdediging tegen vliegtuigen. De update (in 2002) bracht wel een nieuwe motor, een nieuwe kleur verf (grijs ipv groen), nieuwe sensoren en stealtheigenschappen.



Onderzeebootbestrijding
Behalve oppervlakteoorlogvoering, hebben de korvetten onderzeebootbestrijding als specialiteit. Na de incidenten begin jaren '80 met vermeende Russische onderzeeboten nabij Stockholm, bleek dat de Zweedse marine dringend boten nodig had die gespecialiseerd waren in onderzeebootbestrijding. De twee korvetten zijn afgeleid van een eerder project, maar werden wel voorzien van wapens en sensoren om onderzeeboten op te sporen en uit te schakelen. In de jaren '90 werd een rompsonar toegevoegd.



Malmo
HMS Malmö net na de MLU in 2002. (Foto: Zweedse marine)

Inzet
In 2009 hebben de Malmö en de Stockholm met succes deelgenomen aan de strijd tegen piraterij in de wateren nabij Somalie. Voor zij de naar de Indische Oceaan gingen, werden ze voorzien van een verbeterde airconditioning.

De schepen werden in 2014 en 2015 ingezet nadat in de archipel bij Stockholm een onbekende onderzeeboot werd gespot.


Zweeds korvet tijdens de anti-piraterij operaties nabij Somalie.

Nummer Naam In dienst
K 11 Stockholm 1985
K 12 Malmö 1985
Afmetingen 50 x 7,5 x 2,1
Max. waterverplaatsing 335 ton
Max. snelheid 32 knopen
Bemanning 30
Voortstuwing CODAG
1x Vericor TF50A gasturbine
2x diesel
Wapensystemen SAAB Defence RBS 15 Mk2 SSM
Type 613 torpedo
Bofors 57mm Mk 2 kanon
Sensoren Sea Giraffe 50-HC zee- en luchtbeeldradar
SS304 Spira rompsonar
TSM 2642 MF variable depth sonar
Helikopter geen




Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Bedrijven
Saab

Gerelateerde artikelen
Malmö jaagt weer op subs