Marineschepen.nl
 
   
 

Saab - Strategisch voordeel door voortdurende innovatielogo

De aanbesteding van vier onderzeeboten brengt Saab momenteel regelmatig in het nieuws. Voor deze order strijdt Saab samen met partner Damen tegen werven uit Frankrijk en Duitsland. Naast deze scheepsbouwactiviteiten, heeft Saab een veel bredere portfolio en is al jaren gevestigd in Nederland.

Deze bedrijfspagina is een betaalde dienst en is tot stand gekomen in samenwerking met Saab.

Saab-Damen Een illustratie van de door Saab en Damen aan Nederland voorgestelde onderzeeboot. (Beeld: Saab)

Geschiedenis
Saab werd in 1937 opgericht om vliegtuigen te bouwen voor de Zweedse luchtmacht. Dit was met het oog op de dreigende oorlog en omdat de Verenigde Staten niet meer in deze behoefte kon voorzien. Vanaf 1949 werden door Saab ook auto's gebouwd, waaronder legendarische modellen zoals de Saab 99 Turbo en de Saab 900 convertible.

Saab

Na de Tweede Wereldoorlog diversifieerde Saab en ging het naast vliegtuigen ook civiele producten produceren, zoals de genoemde auto's, maar bijvoorbeeld ook computers (vanaf 1953) en vrachtauto's (Scania).

Saab
Saab 99. (Foto: 142715134 © Konstantinos Moraitis - Dreamstime.com)

Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw ging Saab zich op de defensie- en veiligheidsmarkt richten. Civiele dochterondernemingen werden verkocht of verzelfstandigd. Andere defensiebedrijven werden in de Saab familie opgenomen. Dit omvatte bedrijven zoals de radardivisie van Ericsson, het Nederlandse HITT, maar ook Kockums werd overgenomen van tkMS. Over deze laatste overname, die nogal wat voeten in de aarde had, is een aardig verhaal te vinden op Wikipedia.

Saab

Brede portfolio
Saab heeft in het heden een breed aanbod van producten. De portfolio varieert van vliegtuigen tot onderzeeboten, van radars tot torpedo's, maar levert ook civiele producten voor havens, luchthavens, politie en nood- en veiligheidsdiensten. Saab is in staat om zoveel verschillende systemen te leveren door vergaande samenwerking met andere bedrijven, zowel in Zweden als internationaal. Daarnaast is Saab onderdeel van de gouden driehoek, zoals we die ook in Nederland kennen. Inhoudelijke operationele kennis en ervaring, in combinatie met onderzoeksresultaten van kennisinstituten toegepast door de industrie, leidt op een efficiŽnte manier tot state-of-the-art producten en diensten.

Henk Boomstra
"...leidt op een efficiŽnte manier tot state-of-the-art producten en diensten." (Door: Henk Boomstra)

Saab in Nederland
De hoofdvestiging van Saab Nederland is gevestigd in Apeldoorn. Van daaruit coŲrdineert en ontwikkelt Saab wereldwijd activiteiten op het gebied van scheepsbegeleidingssystemen (VTS) en Air Traffic Management systemen. Saab heeft daartoe naast Apeldoorn ook productiefaciliteiten in Canada, BelgiŽ en Zweden. Havensystemen zoals Rotterdam, Hongkong en Shanghai zijn door het bedrijf in Apeldoorn ontwikkeld en geÔnstalleerd. Onderhoud van deze systemen wordt vanuit Nederland gedaan, soms met lokale ondersteuning.

Saab levert daarnaast diverse andere producten aan Nederlandse klanten zoals bijvoorbeeld camouflagesystemen, training- en simulatiesystemen voor de Koninklijke Landmacht, ROV's (onderwatervoertuigen), kustwachtsystemen en communicatiesystemen voor de Koninklijke Marine, Remote Towers, tracking software en multi-lateratiesystemen voor Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Last but not least, ook bewakingssystemen voor boorplatformen en windparken op de Noordzee.

Saab
De Saab Skeldar V-200, hier op een Duits schip, is ook gekozen voor de nieuwe Belgische en Nederlandse mijnenbestrijdingsvaartuigen. (Beeld: BAAINBw)

Saab in de wereld
Saab heeft een relatief kleine thuismarkt en realiseert het grootste gedeelte van zijn omzet buiten Zweden. Om aantrekkelijke systemen en producten te kunnen aanbieden, investeert Saab bijna een kwart van zijn omzet in R&D. Daarnaast sluit Saab bij voorkeur langdurige strategische samenwerkingsverbanden met andere bedrijven. Voorbeelden zijn Boeing en Embraer, maar natuurlijk ook Damen.

Deze samenwerkingsverbanden zijn gebaseerd op gelijkwaardige partnerships. De partners van Saab brengen technologie in. Gezamenlijk wordt dit uitgewerkt tot een nieuw systeem. Daarnaast worden toeleveranciers betrokken bij het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe producten.

RBS 15 Mk4
Animatie van de Saab RBS 15 Mk4, de jongste generatie antischipwapens van Saab. De RBS 15 is geÔnstalleerd op schepen van vele marines. (Bron: Saab)

Saab en onderzeeboten
Met de overname van Kockums heeft Saab meer dan 100 jaar ervaring in het bouwen van onderzeeboten in huis. Sinds de overname is geÔnvesteerd in faciliteiten en werkwijzen, waardoor Europa's meest moderne onderzeebootwerf nu in Zweden is te vinden. Twee onderzeeboten zijn recent grondig gemoderniseerd, daarnaast worden twee nieuwe onderzeeboten gebouwd.

Saab en Damen werken gezamenlijk aan een ontwerp voor de Koninklijke marine. Net als eerder genoemde strategische samenwerkingsverbanden is deze samenwerking voor de lange termijn en richten beide bedrijven zich gezamenlijk op andere exportkansen voor onderzeeboten.

Producten
Saab Kockums heeft onder andere de volgende marineschepen gebouwd:
A26, onderzeeboten (Zweden)
Stockholmklasse, korvetten (Zweden)
Collinsklasse, onderzeeboten (AustraliŽ)
• Gotlandklasse, onderzeeboten (Zweden)

Saab heeft radars geleverd voor onder andere de volgende schepen:
• Independenceklasse, korvetten (Verenigde Staten)
Canberraklasse, helikoptercarriers (AustraliŽ)
Iver Huitfeldtklasse, fregatten (Denemarken)
Absalonklasse, ondersteuningsschepen (Denemarken)
Halifaxklasse, fregatten (Canada)
• Pohjanmaaklasse, korvetten (Finland)

Saab heeft wapensystemen geleverd voor de onder andere volgende schepen:
Braunschweigklasse, korvetten (Duitsland)
Visbyklasse, korvetten (Zweden)
• El Radiiklasse, fregatten (Algerije)
• Haminaklasse, korvetten (Finland)

Saab Sea Wasp
De Saab Seaeye Sea Wasp is een remotely operated vehicle om de zeebodem af te zoeken naar kleine objecten. In april 2020 bestelde Nederland, zo meldt Defensie, twee Sea Wasps voor de Maritieme Explosieve Opruimingsdienst en de Duik- en Demonteergroep. De Alkmaarklasse mijnenjagers opereren met de Saab Double Eagle Mk III Self Propelled Variable Depth Sonar (SVPDS). (Foto: Saab)Meer weten?
Voor meer informatie over Saab en onze activiteiten in Nederland, kunt u de volgende bronnen raadplegen:

Saab website voor Nederland
Algemene Saab Website
Saab pagina op LinkedIn
Saab Traffic Management pagina op LinkedIn
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram

Mocht u specifieke vragen hebben, dan kunt u per e-mail contact met ons opnemen via:
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Bedrijfspagina's

Kiest NL de RBS15 Mk4?

Mijnenbestrijdingsvaartuigen krijgen Saab TactiCall