Marineschepen.nl
 
   
 

Strategisch voordeel door voortdurende innovatielogo

Als vertrouwde partner ondersteunt Saab klanten, de Nederlandse overheid, onderzoek en industrie (Gouden Driehoek) met innovatieve concepten op het gebied van defensie en civiele veiligheid. De focus ligt altijd op een actieve, open en transparante samenwerking tussen alle partners. Op het gebied van maritieme productontwikkeling bijvoorbeeld, wisselt Saab in Nederland regelmatig ideeŽn uit met relevante belanghebbenden via de klantenadviesraad. Onze klanten formuleren hun behoeften en visies en leveren zo een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe systemen. Tegelijkertijd maken dergelijke waardevolle partnerschappen de creatie van innovatieve producten, oplossingen en diensten mogelijk.

Deze bedrijfspagina is een betaalde dienst en is tot stand gekomen in samenwerking met Saab. Op deze pagina kunt u meer te weten komen over de volgende onderwerpen:

• Saab en Damen - het voordeel van lokale partnerschappen
• Expertise in de marinesector
• RBS15
• Sea Wasp voor Nederland
• Nederlandse en Belgische marine communiceren met TactiCall
• Multi-missie surveillanceradar voor maritieme veiligheid

A26
Een illustratie van een op de A26-gebaseerde onderzeeboot voor de kust van Den Helder. (Beeld: Saab)

Saab en Damen - het voordeel van lokale partnerschappen
Saab en de Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards Group hebben de handen ineengeslagen om een expeditioniaire onderzeeboot te ontwikkelen voor het Nederlandse Walrus Replacement Programme (WRES).

Zowel Saab als Damen zijn gevestigd in relatief kleine landen, wat betekent dat beide bedrijven van nature zeer goed moeten zijn in samenwerking om op internationaal niveau succesvol te kunnen opereren; het maakt deel uit van het DNA van beide organisaties. Dit in combinatie met een vergelijkbare ontwerpfilosofie, gebaseerd op kostenefficiŽnte kwaliteit en adaptieve modulariteit, betekent dat Saab een perfecte partner is binnen de Nederlandse Gouden Driehoek.

Technologische ontwikkeling is een continu proces in elke fase van de bouw van een onderzeeboot. Dat komt onder meer tot uiting in het hoogtechnologische project van de A26-klasse. Deze onderzeeboten hebben een optimale en uitgebalanceerde onderwatersignatuur, waardoor ze bijna niet op te sporen zijn.

Lees meerExpertise in de marinesector
De Zweedse fabrikant Saab is een multi-industrieel bedrijf met een portefeuille van ongeveer 500 producten. Saab behaalt meer dan 20% van zijn omzet in de marinesector. Saab is een erkende wereldspeler, die veel marines over de hele wereld uitrust, waaronder de Amerikaanse marine, de Royal Navy (VK) en de Franse marine. Dankzij de twee scheepswerven Kockums en Docksta is Saab een van de weinige Europese leveranciers die onderzeeboten en oppervlakteschepen zoals korvetten, gevechtsboten (CB90) en Mine Counter Measure (MCM) schepen kan bouwen. Saab is ook in staat zijn brede gamma van producten, zoals communicatiesystemen of gevechtssystemen, te integreren met schepen van andere fabrikanten. Tegelijkertijd is Saab ook een wereldleider in de sector Remotely Operated Vehicle (ROV).

Lees meerSea Wasp voor Nederland
Nederland heeft in april 2021 als eerste Europese land gekozen voor het Sea Wasp onderwaterrobotsysteem van Saab. Onderwatersystemen zoals ROV's zijn onder meer geschikt voor havenbescherming en opruimen van explosieven (EOD). Sea Wasp kan op betrouwbare wijze explosieven opsporen, identificeren en neutraliseren, zelfs in kleine ruimtes en onder moeilijke omstandigheden. Het systeem navigeert met geavanceerde sensoren naar elke vooraf bepaalde positie en werkt met zes vrijheidsgraden. Sea Wasp is ontworpen voor een snelle reactie en flexibele operaties in stromingen tot 2,5 knopen, waarbij de veiligheid wordt gegarandeerd en de kostenefficiŽntie wordt geoptimaliseerd.

Lees meer

RBS15
RBS15 Mk4. (Beeld: Saab)

RBS15
De RBS15 is een sterk geoptimaliseerde anti-scheepsraket met landaanvalscapaciteiten. De lange-afstandsraket RBS15 Gungnir is ontworpen om in de kustomgeving de overhand te hebben. Gungnir kan ook effectief opereren op volle zee en op het land. RBS15 Gungnir kan worden geÔntegreerd met vliegtuigen, schepen en vrachtwagens en biedt daarmee een complete systeemoplossing.

Lees meer

Nederlandse en Belgische marine communiceren met TactiCall
Op het gebied van C2 hebben de Franse Naval Group en Kership onlangs Saabs geÔntegreerde communicatiesysteem TactiCall geselecteerd voor het Belgisch-Nederlandse mijnenbestrijdingsprogramma (MCM). Het TactiCall-systeem is ontworpen om de commandostructuur binnen strijdkrachten voor gezamenlijke operaties te ondersteunen en stelt gebruikers in staat om operationele taken effectief te beheren. TactiCall verbindt alle communicatiesubsystemen in ťťn enkele IP-platforminfrastructuur, waardoor alles met dezelfde interface kan worden bestuurd, zodat de operator vanuit een enkel systeem een volledig overzicht heeft van alle lopende communicatie.

Tacticall
TactiCall geÔnstalleerd op de brug van een schip. (Beeld: Saab)

Het systeem is ontworpen als ťťn geÔntegreerd communicatieplatform dat meerdere domeinen bedient met spraak- en datacommunicatiemogelijkheden. Het TactiCall integratieplatform wordt geleverd aan zowel civiele als militaire klanten in zowel lucht- als scheepvaarttoepassingen. TactiCall biedt beveiligde spraak- en datacommunicatie op meerdere niveaus en de mogelijkheid om informatie te delen via verbonden spraak- en datacommunicatie-infrastructuren. Dit omvat verschillende classificatieniveaus met een betrouwbaarheidsniveau van EAL 5+.

Lees meerMulti-missie surveillanceradar voor maritieme veiligheid
De SeaGiraffe 1X radar is geoptimaliseerd voor maritieme beveiliging en troepenbescherming, maar zijn capaciteiten reiken veel verder dan dat om de vele dimensies van conflicten op zee het hoofd te bieden. De veelzijdige, lichtgewicht 3D AESA SeaGiraffe 1X-radar biedt u het voordeel van meerdere rollen door een snelle en betrouwbare gelijktijdige detectie van oppervlakte- en luchtdoelen, waaronder zeegaande raketten met een zeer kleine radardwarsdoorsnede. Dankzij de toonaangevende marineradartechnologie van Saab blijft dit vermogen ook behouden in de extreme clutteromstandigheden van kustwateren.

CB90
CB90 met SeaGiraffe 1X. (Beeld: Saab)

De SeaGiraffe 1X heeft een bereik van 100 kilometer, bestrijkt elke seconde het volledige zoekvolume en levert nauwkeurige 3D-gegevens voor alle luchtdoelen in het zoekvolume. De radar is in staat onderscheid te maken tussen een breed scala aan doelen, zoals doelen met vaste vleugels, rotors en oppervlaktedoelen. De SeaGiraffe 1X kan worden gebruikt voor C-UAS (Counter Unmanned Aerial Systems) door middel van Enhanced Low, Slow and Small (ELSS) classificatie. Bovendien biedt de SeaGiraffe 1X uitgebreide mogelijkheden voor elektronische tegenmaatregelen (ECCM) en is hij ontworpen met gemakkelijk aanpasbare interfaces, zodat deze radaroplossing elke interfacearchitectuur van gevechtssystemen ondersteunt.

Lees meer

Het bovenstaande belicht slechts een klein deel van wat Saab Nederland te bieden heeft. Bezoek Saab.com om meer te weten te komen over wat Saab voor Nederland kan betekenen.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Bedrijfspagina's

Kiest NL de RBS15 Mk4?

Mijnenbestrijdingsvaartuigen krijgen Saab TactiCall