Marineschepen.nl
 
   
 

Blog Myrthe Bergsma vanuit de Oostzee


Bericht geplaatst: 02-10-2014

Afgelopen maandag vertrokken vijf Nederlandse marineschepen naar de Oostzee voor de oefening Northern Archer. Even leek het er op dat u als lezer van Marineschepen.nl, de verrichtingen vanaf de zijlijn zou moeten volgen. Maar er is toch goed nieuws! Want tijdens deze oefenreis gaan we het wel en wee van de vijf schepen toch van dichtbij meemaken. Aan boord van Zr.Ms. Amsterdam is namelijk adelborst voor de Logistieke Dienst (voorheen Administratie) Myrthe Bergsma bereid gevonden om haar avonturen met u te delen.


ADBLD Myrthe Bergsma blogt vanaf Zr.Ms. Amsterdam tijdens Northern Archer. (Bron: ADBLD M. Bergsma)

Dag 1, 29 september 2014
Eigenlijk kunnen we het allemaal nog niet echt bevatten; 7 weken geleden was de opkomst. We vreesden de Maritieme Introductie Periode op Texel en de daarop volgende Korps Introductie (KI). Nu stonden we te springen om te beginnen aan onze bootjesreis. Ik zal mezelf even voorstellen: mijn naam is Myrthe Bergsma, ik ben 21 jaar oud en ik kom op voor de logistieke dienst lang model. De komende drie weken zal ik verslag gaan doen van wat hier aan boord van Zr. Ms. Amsterdam gebeurt.Vanochtend moesten we vroeg uit de veren. Vanaf het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) vertrokken we met de bus naar de haven. Eenmaal bij de schepen aangekomen de valreep op, niet vergeten te groeten naar de Officier van de Wacht, en doorlopen naar de midscheeps. Via een doolhof van gangen en trappenhuizen kwamen we aan in de vertrekken, zoals, het Caf (cafetaria), de sporthal en onze slaaphutten. De vertrekken zijn best ruim en toch erg knus. Daarna gingen we het schip verkennen. Hier en daar maakten we een praatje met bemanningsleden. We hadden natuurlijk veel vragen en ze namen de tijd om ons wegwijs te maken in de wereld die marine heet.


Zr.Ms. Amsterdam vertrekt uit de haven van Den Helder. (Bron: ADBLD M. Bergsma)

's Middags stonden er NBCD -oefeningen op het programma. We konden meekijken en af en toe een handje helpen tijdens de buddycheck, de verlaatrol-oefening (het schip verlaten) en een brandoefening. De eerste adelborsten werden al meteen ingezet als oefengewonde. Kortom, veel nieuwe indrukken opgedaan en vooral heel veel informatie gekregen. Het is allemaal nog een beetje onwennig, maar wat is dit gaaf!


Zr.Ms. Zeeland, Zr.Ms. Tromp en Zr.Ms. Evertsen gezien vanaf de Amsterdam. (Bron: ADBLD M. Bergsma)

Dag 2, 30 september
De dag begon voor Adelborst Cristel Wilson al vroeg, want zij mocht om 03:00 uur helpen in de bakkerij. De rest kon tot een uurtje of half 7 blijven snurken om vervolgens om 07:00 uur aan het ontbijt te gaan. Vanaf 07:30 uur begon voor de meesten de werkdag. Per tweetallen zijn we voor de komende weken ingedeeld bij de verschillende dienstvakken aan boord. Je kunt het zien als een snuffelstage. Zo krijgen we een goede indruk van het reilen en zeilen aan boord van een marineschip.Vandaag sta ik bijvoorbeeld ingedeeld bij de wasserij. Er is alleen niet zoveel te doen; aangezien we nog maar een dag onderweg zijn, is er amper wasgoed. De jongens die meelopen met de TD kunnen hun hart ophalen, want vandaag wordt de goalkeeper getest. Een vliegtuig vliegt meerdere keren over het schip en de Goalkeeper moet dan zijn target in vizier proberen te krijgen.


Myrthe in gesprek met haar collega-adelborsten op de brugvleugel van de Amsterdam tijdens een BOZ met Zr.Ms. Tromp. (Bron: ADBLD M. Bergsma)

Na het middageten stond er een Bevoorrading op Zee-oefening op het programma, waarbij Zr.Ms. Amsterdam Zr.Ms. Tromp met brandstof ging bevoorraden. Hoewel dit voor het ervaren vlootpersoneel niets voorstelt, was het voor ons bijzonder om te zien hoe de bemanning aan boord van deze twee gevaartes op open zee zo'n actie uitvoeren.

Toen de oefening was afgerond, werden we uitgenodigd op de brug. Daar hebben we kennis gemaakt met kapitein ter zee Boots die even vanaf de Tromp naar ons was overgestapt. Hij is de baas van deze missie om het even heel simpel te zeggen. Na afloop konden we gaan genieten van het avondeten dat mede bereid was door twee van onze Adelborst- collega's die vandaag in de kombuis stonden.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Blog overzicht Northern Archer
Blog 3 Mytrhe Bergsma
Blog 4 Mytrhe Bergsma
Zr.Ms. Amsterdam
Northern Archer