Marineschepen.nl
 
   
 

Eskader naar zee; laatste reis Amsterdam


Bericht geplaatst: 29-09-2014
Laatst aangepast: 29-09-2014


Vanochtend is een Nederlands eskader naar zee vertrokken voor de oefening Northern Archer (deel 2) in de Oostzee. Behalve twee fregatten, een OPV en een onderzeeboot, maakt ook Zr.Ms. Amsterdam deel uit van het vlootverband. Dit zal de laatste reis zijn van de bevoorrader in Nederlandse dienst, dat bovendien de komende weken de tweeduizendste Bevoorrading Op Zee (BOZ) hoopt uit te voeren.

Evertsen en Amsterdam
De Evertsen en Amsterdam waren al eerder in de Oostzee. Hier zijn ze samen te zien voor aanvang van een "multi-RAS" met de Evertsen en de Van Amstel in 2008. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl vanaf Zr.Ms. Van Amstel)

Tot half oktober zullen vijf Nederlandse eenheden een instensief oefenprogramma afwerken in de Oostzee. Het oefeneskader bestaat uit de Luchtverdedigings- en Commandofregatten Zr.Ms. Evertsen en Zr.Ms. Tromp, bevoorradingsschip Zr.Ms. Amsterdam, OPV Zr.Ms. Zeeland en onderzeeboot Zr.Ms. Bruinvis. De Evertsen heeft bovendien een NH-90 helikopter mee.Northern Archer
Tijdens Northern Archer staan de schepen onder leiding van Commander SEATRAIN KTZ Boudewijn Boots, de oefenautoriteit van de marine, die met een staf is ingescheept aan boord van één van de schepen. De oefeningen zijn zeer divers; natuurlijk moeten de eenheden moeten opereren als een vlootverband, maar daarnaast worden diverse maritieme gevechtshandelingen beoefend. Ondertussen werkt Zr.Ms. Tromp aan de operationele gereedheid na een periode van onderhoud en zijn adelborsten ingescheept aan boord van drie schepen voor de bootjesreis, hun eerste echte kennismaking met de marine op zee.

Het Nederlandse vlootverband zal uiteraard veel onderling oefenen, maar er zullen ook buitenlandse eenheden deelnemen aan deze editie van Northern Archer. Zo zal het eskader oefenen met schepen uit Zweden, Polen, Letland, Estland en Denemarken. Ook zullen zij Orion maritieme patrouillevliegtuigen ontmoeten die voorheen in Nederlandse dienst waren, maar nu voor Duitsland vliegen.Nationale oefening
Northern Archer is een nationale oefening en maakt geen onderdeel uit van de zogenaamde NATO Reassurance-operatie als reactie op de crisis rond Oekraïne en Rusland, zo vertelde een woordvoerder van de Koninklijke Marine aan Marineschepen.nl. De oefening was al langer gepland, maar dat de marine op deze manier een bijdrage kan leveren "is wel mooi meegenomen," aldus de zegsman.

Laatste vertrek Amsterdam
"Meerrol op post". Zr.Ms. Amsterdam vertrekt voor de laatste maal uit de haven van Den Helder. (Foto: Facebookpagina Zr.Ms. Amsterdam)

Laatste reis
Voor Zr.Ms. Amsterdam is het niet een oefenreis als andere. Het moet volledig meedoen in de oefening en moet natuurlijk schepen bevoorraden, de bemanning van de Amsterdam hoopt de tweeduizendste bevoorrading op zee (BOZ) in het bestaan van het schip uit te voeren. Tegelijkertijd is dit de laatste kans voor de toekomstige Peruaanse bemanning om alle systemen aan boord van de Amsterdam goed te leren kennen, alvorens zij het in december overnemen en met de tanker naar Peru varen.

De eerste echte oefenperiode voor de Peruaanse bemanning was een aantal weken terug in de Middellandse Zee. Marineschepen.nl was toen aan boord en schreef dit verslag.

De belevenissen van het vlootverband zijn te volgen via o.a. commandant van Zr.Ms. Evertsen KLTZ Jos Oppeneer, de Facebookpagina van Zr.Ms. Amsterdam, commandant van Zr.Ms. Amsterdam KLTZ Henk Suurveld, de Facebookpagina van Zr.Ms. Tromp en de Facebookpagina van Zr.Ms. Zeeland.

Northern Archer is 24 oktober weer ten einde.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
ADAM in Middellandse Zee