Marineschepen.nl
 
   
 

Blog 3 Myrthe Bergsma: "Wat een dag!"


Bericht geplaatst: 03-10-2014

Vanmiddag kwam het derde blog binnen van adelborst Myrthe Bergsma. Dat moet natuurlijk direct gedeeld worden! In het eerste en tweede blog beschrijft Myrthe het vertrek van de Amsterdam en de eerste echte dag op zee. Samen met de andere schepen koerste de A836 maandag vanuit Den Helder naar het noorden en voer langs de westkust van Denemarken richting Kattegat. Het woord is weer aan Myrthe.


ADBLD Myrthe Bergsma (tweede van rechts) met haar collega-adelborsten in de hangar. (Bron: ADBLD M. Bergsma)

Dag 3, 1 oktober 2014
Wat een dag! Vandaag liep ik mee met de Wapentechnische dienst en ik viel direct met mijn neus in de boter, want ik mocht meekijken met een Goalkeeper-oefening. Van 9 tot 11 galmde regelmatig het harde geluid door het schip, wat ze hier aan boord beschrijven als een "fart" (need I say more). De nacht ervoor had dezelfde oefening plaats gevonden en 's ochtends bij het ontbijt bleek de bemanning daarvan niet zo gecharmeerd te zijn. Van het schieten met de Goalkeeper valt overigens niet veel te zien, want het dek is off limits tijdens deze oefening. Ik kon wel meekijken op de schermen in de Goalkeepercentrale tot er een hit plaatsvond.Na de lunch verzamelden we op het helikopterdek om de NH90, volgeladen met vers brood en de bakker, op te wachten. Deze vloog vanaf Zr.Ms. Evertsen en landde bij ons op het dek. Vanuit de verte zie je dan een stipje steeds groter worden tot er een enorme heli voor je neus vliegt. Voor mij was dit een hele belevenis. Ik ben altijd gefascineerd geweest door deze vliegende machines en heb nooit eerder zo'n actie van zo dichtbij meegemaakt. Het is dat ik geen bta-knobbel heb, maar stiekem blijft het toch een droom om helikopterpiloot te worden. Gelukkig heb ik een leuk amateuristische filmpje kunnen maken van het hele gebeuren dus daar ben ik voorlopig wel even zoet mee.


Myrthe filmt de NH-90 helikopter. (Bron: ADBLD M. Bergsma)

Direct nadat de helikopter weer was vetrokken begon de volgende oefening al. Een BOZ-oefening, maar dit keer werd de Evertsen bevoorraad en aan boord van dit schip zaten de andere Adelborsten. Altijd leuk zo'n weerzien dus natuurlijk even naar elkaar zwaaien. Na afloop kreeg ik nog een rondleiding door de wapenkamers en toen zat de werkdag er al weer op. Time flies when you're having fun!comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Blog overzicht Northern Archer
Blog 1&2 Mytrhe Bergsma
Blog 4 Mytrhe Bergsma
Zr.Ms. Amsterdam
Northern Archer