Marineschepen.nl
 
   
 

Schieten en de wacht - blog 13 bootjesreis 2015


Bericht geplaatst: 28-10-2015

Adelborsten Logistieke Dienst zijn aan boord van Zr.Ms. De Ruyter voor hun kennismaking met de marine. Vandaag vertelt adelborst Niels over het wachtlopen en de schietoefeningen aan boord van het LCF.

APAR
De brug van een LCF na zonsondergang. Links de kaartentafel. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Ankerwacht
Vannacht om 23:45 weer hondenwacht, dit keer op de brug samen met Mileen, John en Sjoerd. Vooraf nog even een dutje gedaan en natuurlijk nog even een lekker soepje genuttigd en een paar bammetjes naar binnen gewerkt want de wacht duurt nog tot 04:00. We lagen voor anker, dus het was een ankerwacht. Ontvangen op de brug door de officier van de wacht en zijn matroos. We kregen uitleg over de navigatie op een kaart en alle systemen op de brug. Op het eerste gezicht snapte ik er niets van, maar na de uitleg wel.

We hebben zelf nog een keer gemeten of het schip nog op zijn plek lag en zijn 2 keer meegelopen met de matroos om te kijken of het anker nog op 11 uur van het schip lag. Ook had de officier van de wacht nog een mooi filmpje voor ons waarop het testen van het VLS systeem [de verticale lanceerinrichting voor raketten, JK] te zien was. Echt heel gaaf! Daarna werd de officier van de wacht afgelost door de volgende, die ons nog wat uitleg gaf over het radio systeem op de brug. Omdat hij geen reden meer zag om ons te laten zitten tot 04:00 mochten we om 02:15 al naar bed. Volgens mij vond niemand dat een probleem.



Aan het roer
Zelf geslapen tot 10:45 en om 11:15 alweer aan de warme lunch, waar ik nog niet echt aan kan wennen. Het eten was wel lekker: biefstuk, aardappelkroketjes, bloemkool, haricots verts met spek en een fruitsalade. Best zwaar op een nuchtere maag. Om 11:45 weer op de brug voor de achtermiddagwacht. Mileen en ik mochten beiden nog even aan het roer zitten. Best lastig om die koers precies te behouden. Daarna kwam er een NH90 een mooie demo geven. Wat een gaaf ding is dat zeg!



Schieten
Om 13:30 zou de goalkeeper getest worden, dus snel naar het helidek om te kijken. Uiteindelijk werd het 14:05 voordat er geschoten werd, maar het was het wachten waard. Wat een klappen geeft dat ding! Die schoten voelde je tot diep in je lijf trillen. Daarna weer terug naar de brug, want er werd nog met de MAG en .50 schieten.



Terug in de Nieuwe Haven
Na het schieten stond iedereen op de brug weer op post om terug te varen naar Den Helder en aan te meren. 1 officier van de wacht bij de kaart en 1 officier van de wacht voor het navigeren stuurden het schip keurig de Nieuwe Haven binnen. Na het aanmeren nog even de brug schoongemaakt en toen werden we bedankt. Het caf was al open dus meteen maar gaan eten en daarna nog evaluatie gehouden in de staffruimte. De dag zit er weer op en vanavond zijn we gewoon vrij, want de bemanning is al met weekend. Nog even gesport en daarna gezellig met z'n allen een drankje gedaan in het caf. Mooie afsluiting van de dag en de week!

Adelborst Niels

Meer blogs op Marineschepen.nl
<< Blog 12: Weekend op zee | Blog 14: Sensoren >>





comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Alle blogs bootjesreis 2015

Zr.Ms. De Ruyter