Marineschepen.nl
 
   
 

TC, BOZ, HW & KFFIE DRNKN - blog 15 bootjesreis 2015


Bericht geplaatst: 29-10-2015

Adelborsten Logistieke Dienst zijn aan boord van Zr.Ms. De Ruyter voor hun kennismaking met de marine. Vandaag vertelt adelborst Vermue over TC, BOZ, HW & KFFIE DRNKN, ofwel: de Technische Centrale, Bevoorrading op Zee, Hondenwacht en koffie drinken.

Technische Centrale
Met 8 graden Celsius en een waterkoud windje starten de jonkers van Zr.Ms. De Ruyter weer met een opgeladen batterij aan week 3 van de bootjesreis. We hebben allemaal mogen genieten van een weekendje thuis, want het schip lag afgelopen weekend in de haven van Den Helder. Volgend weekend zullen we in de haven van Bergen, Noorwegen liggen, dus de regenjas, muts en een helloweenkostuum is ingepakt. Naast het harde werken op Zr.Ms. De Ruyter worden we namelijk ook nog getrakteerd op een griezelparty! Het belooft veel goeds...De maandag van Jonker Vermue startte erg relaxt. Aanvang werkzaamheden was voor Vermue met buddy niet de normale 08:00 uur, maar pas om 12:00 uur. De technische centrale staat voor de komende twee dagen op ons programma en dat bestaat voornamelijk uit controleren en observeren. Fysieke controle vind plaats door middel van het "lopen van rondes". Alle technische installaties en voortstuwingsmotoren worden gecontroleerd zoals het oliepeil of afwijkende temperaturen. In de technische centrale komen tevens alle meldingen binnen, zoals een temperatuurdaling in een koelcel wat vandaag het geval was. Deze error wordt pas ongedaan gemaakt nadat de Matroos het probleem fysiek bekeken, beoordeeld en (indien nodig) opgelost heeft.

BOZ en Koffie
In het begin de middag hebben Zr.Ms. De Ruyter en Zr.Ms. Johan de Witt elkaar op de Noordzee opgezocht ivm het oefenen van een BOZ-oefening. BOZ staat voor "bevoorraden op zee" en met behulp van een staalkabel kunnen de schepen elkaar voorzien van goederen, vloeistoffen, enz. Op het helikopterdek was er nog een mooi plekje in de zon waar ik Johan de Witt van dichtbij mocht aanschouwen.

Om 14:00 uur stond er koffie klaar bij de commandant KLTZ Vooijs. Samen met drie andere adelborsten hebben we in de kajuit gepraat over het leven op zee en hoe we de afgelopen twee weken hebben ervaren. Ook heeft de commandant de toekomstplanning van Zr.Ms. De Ruyter geschetst en zijn er andere zaken besproken zoals gewenst gedrag, leven op het KIM en het opleidingstraject. Koffie drinken met een ge´nteresseerde commandant was een gezellige onderbreking van de dag.

We hebben vandaag genoten van een heerlijke lunch en complimenten aan de bakker voor het verse meergranenbrood tijdens diner! Er rest nu alleen nog een Hondenwacht van 00:00 t/m 04:00 uur, dus er is nu wat vrije tijd die ik ga invullen met sport en het starten van een nieuw leesboek. Die moet voor Bergen maar uitgelezen zijn want daar wacht ons vast weer een hoop nieuw vertier.

Adelborst Vermue

Meer blogs op Marineschepen.nl
<< Blog 14: Sensoren | Blog 16: Wilhelmshaven >>

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Alle blogs bootjesreis 2015

Zr.Ms. De Ruyter