Marineschepen.nl
 
   
 

Havenbezoek Bergen - blog 22 bootjesreis 2015


Bericht geplaatst: 06-11-2015

Eindelijk, het eerste havenbezoek van de adelborsten aan boord van Zr.Ms. De Ruyter. Het fregat is in de Oostzee voor een oefenreis en aan boord zijn adelborsten Logistieke Dienst om nader kennis te maken met de marine. Dit keer vertelt Desiree het eerste havenbezoek: Bergen (Noorwegen)!

Uitzicht Bergen
Adelborsten op de berg Ulriken. (Bron: NLDA)

Vrije prik
Vandaag was het 'vrije prik' voor een deel van de adelborsten. We besloten dan ook om optimaal gebruik te maken van onze vrije dag in Bergen en gingen al vroeg (0800) van boord. Het eerste op het programma was de Ulriken. Hiermee ga je in een gondel naar de hoogste berg van Bergen. Boven heb je echt een geweldig uitzicht over de bergen en de haven.We hadden eigenlijk een retourtje gekocht om weer met hetzelfde gondel naar beneden te gaan, maar kwamen op het idee om de tocht naar beneden te voet te doen. We kregen te horen dat we via een trap konden afdalen en dat het ongeveer 40 minuten zou duren. Na een half uur kwamen we erachter dat we een heel eind uit de buurt van de trap waren. De route die we hadden genomen was redelijk pittig, maar wel erg gaaf om te doen. Je moest goed kijken waar je je voeten neerzette en af en toe leek het net of er helemaal geen pad meer liep.Na ruim anderhalf uur lopen waren we beneden, waar we weer de bus pakten naar het centrum. Na een hapje gegeten te hebben konden we er weer volop tegenaan en gingen we lekker shoppen en het centrum verkennen.

Moe en voldaan, en wat Noorse kronen lichter, ploften we neer in een lounge in een restaurant. Rond 1930 vertrokken we weer richting het schip, want om 2000 begon het Halloweenfeestje in het Caf. Altijd leuk, feestjes aan boord! Ik besloot wel om op tijd richting bedje te gaan, omdat ik de volgende dag de wacht had.

haven Bergen
De haven van Bergen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Zondag
De dag begon voor mij met appèl wachtsvolk om 0745. Bij appèl wachtsvolk meldt een ieder die die dag de wacht heeft zich bij de officier van de wacht. Mijn eerste wacht was die van 1200 tot 1600 in de Technische Centrale. Omdat niet veel machines bijstaan binnenliggend in een haven was het een rustige wacht. Het is echter wel belangrijk dat er personeel aan boord is die de wacht houdt, zodat er bijvoorbeeld in geval van brand snel ingegrepen kan worden.

De volgende wacht was die van 0000 tot 0400 aan de valreep. Ik vermoed dat dit ook een rustige wacht zal worden, gezien het tijdstip!
De tijd tussen de verschillende wachten is overigens vrij te besteden, maar je dient wel aan boord te blijven. Ik heb de tijd gebruikt om wat uit te rusten, te lezen, en dit logboek te schrijven.

Adelborst Desiree

Meer blogs op Marineschepen.nl
<< Blog 21: Richting Bergen

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Alle blogs bootjesreis 2015

Zr.Ms. De Ruyter