Marineschepen.nl
 
   
 

Communiceren met alles en iedereen - TactiCall ICS


Door: Saab
Bericht geplaatst: 05-04-2023 | Laatst aangepast: 05-04-2023


Bij steeds meer operaties zijn eenheden uit verschillende landen betrokken, hiermee neemt ook de complexiteit van de commandostructuur steeds meer toe. Soms betekent dit dat de interne procedures op het gebied van communicatie zodanig geoptimaliseerd moeten worden dat zowel externe als interne en zowel rode als zwarte netwerken kunnen worden geïntegreerd tot een gebruiksvriendelijk en technisch veilig communicatieplatform. Dit ondersteunt schepen bij hun complexe taken. Missies vereisen vandaag de dag een efficiënte coördinatie en samenwerking tussen de individuele actoren, een breed scala aan communicatiekanalen en interactie op verschillende classificatieniveaus.

Dit is een partnerartikel. Meer info onder aan deze pagina.

TactiCall
TactiCall op de brug van het Noorse bevoorradingsschip KNM Maud. (Foto: Saab)

Een marineschip heeft al snel 350 communicatiepunten aan boord zoals telefoons, met 20 tot 30 netwerken. De bemanning wil intern, met de RHIB en helikopter communiceren, maar ook met andere schepen, vliegtuigen en eenheden op land. Die andere eenheden, uit verschillende landen, maken gebruik van een breed scala van communicatietechnologieën.



De volledig op software gebaseerde TactiCall ICS van Saab is een geïntegreerde communicatieoplossing die alle communicatietechnologieën met elkaar verbindt, ongeacht de frequenties of hardware. Het geeft een snelle toegang tot en controle over alle interne en externe communicatie vanuit een enkele gebruikersinterface. De intuïtieve gebruikersinterface biedt toegang tot een verscheidenheid aan communicatiekanalen op verschillende classificatieniveaus, waardoor de efficiëntie van operators bij het beheren van operationele taken wordt verhoogd. Ontworpen als een op COTS/MOTS gebaseerd systeem, is het mogelijk om de inhoud aan te passen aan de communicatiebehoeften van elk scheepstype - van kleine boten tot fregatten en logistieke schepen, onderzeeboten of grotere schepen zoals torpedobootjagers.



Volledig softwarematig
De TactiCall ICS is volledig op software gebaseerd en is ontworpen om naadloze spraak- en datacommunicatie te bieden, waarin de nieuwste technologieën zijn verwerkt. De modulaire en schaalbare systeembenadering zorgt voor naadloze integratie met systemen van derden en oudere systemen, waardoor een op maat gemaakte oplossing mogelijk is. Zo kan worden voldaan aan specifieke operationele en technische vereisten en om eerdere investeringen in oudere systemen te beschermen.

Gecertificeerd voor beveiliging op meerdere niveaus
De TactiCall ICS biedt gecertificeerde veilige communicatie op meerdere niveaus tot NATO Secret-niveau, is gebaseerd op COTS/MOTS-hardware en gecertificeerd voor beveiliging tot multi-level security EAL5+. De TactiCall ICS vergemakkelijkt de commandostructuur door het marineteam toegang te geven tot een verscheidenheid aan communicatiekanalen met verschillende beveiligingsniveaus vanaf dezelfde gebruikersterminal. Met TactiCall kunnen gebruikers luisteren naar een mix van zowel beveiligde als niet-geclassificeerde communicatie en tegelijkertijd veilig of niet-geclassificeerd praten. Deze communicatie-instelling kan zelfs worden uitgebreid om meerdere beveiligingsdomeinen te behandelen met een mix van bijvoorbeeld niet-geclassificeerde, beperkte, NAVO secret en nationaal gerubriceerde communicatiekanalen, allemaal toegankelijk via hetzelfde communicatieapparaat.



Gecentraliseerd beheersysteem
Het TactiCall-beheersysteem is een modulaire gebruikers- en rollengebaseerde interface waarmee gebruikers alle communicatieapparatuur eenvoudig kunnen onderhouden en bedienen. Bovendien biedt TactiCall Management Emission Control Management de mogelijkheid om verschillende stilteniveaus op te roepen, en biedt het optionele frequentie- en antennebeheer, evenals militaire SATCOM. Het TactiCall-beheersysteem biedt communicatieplannen het overzicht van de apparatuur die in elke keten is opgenomen. Het biedt ook een algeheel overzicht van de status van de communicatie en stelt een operator in staat om de installatie voorafgaand aan gebruik te testen, waardoor een effectieve missieconfiguratie wordt gegarandeerd.

Belgium Naval Robotics
De toekomstige mijnenbestrijdingsvaartuigen krijgen ook TactiCall. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Operationeel op meer dan 40 scheepsklassen
Tot op heden zijn wereldwijd meer dan 40 scheepsklassen uitgerust met TactiCall ICS. Onlangs is ook Saab's TactiCall geselecteerd als onderdeel van het Belgisch-Nederlandse mijnenbestrijdingsprogramma. Het contract omvat de turnkey-installatie en integratie van interne en externe communicatiesystemen op de twaalf schepen.

Daarnaast besloot Finland om TactiCall ICS te installeren op in totaal vier nieuwe korvetten in het kader van het Squadron 2020-programma. Noorwegen maakte in 2021 bekend dat het de mijnenbestrijdingsvaartuigen, Skjoldklasse korvetten en kustwachtschip Svalbard gaat voorzien van TactiCall ICS.

Saab
Saab TactiCall voor communicatie binnen en buiten het schip. (Foto: Saab)

Nauwe samenwerking met klanten
Nauwe samenwerking met klanten in een ontwikkelingsproces waarbij het systeem wordt verbeterd door middel van kleine en continue evolutiestappen om te voldoen aan de eveneens evoluerende behoeften en eisen van klanten. De marines moeten een grotere verscheidenheid aan missies uitvoeren - met behulp van multirole schepen. Maar tegelijkertijd wordt het aantal bemanningsleden bij sommige marines verminderd. Dit benadrukt het belang van een systeem dat kan worden geïntegreerd en gebruikt in een breed scala aan schepen. Dit heeft positieve gevolgen voor de opleiding van het betrokken personeel en ook voor de kosten.

Samenvattend, complexe communicatienetwerken vormen een integraal onderdeel van de huidige wereldwijd opererende, multinationale taskforces. Een robuust en bewezen communicatiesysteem dat ook blijft werken als systemen uitvallen, kan de complexiteit van commandovoering verminderen. Intuïtieve en moderne gebruikersinterfaces maken snelle en efficiënte actie mogelijk in alle missies en operationele omgevingen. Met de naadloze integratie van apparaten van een breed scala aan gebruikers en providers verandert er niets fundamenteels aan de hardwareomgeving met het gebruik van TactiCall. Deze vereenvoudiging heeft niet alleen een positief effect op de bedrijfsvoering, maar ook op de bedrijfskosten.

Dit is een partnerartikel. De tekst is geschreven door een van onze adverteerders.



comments powered by Disqus




Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Mijnenbestrijdingsvaartuigen krijgen TactiCall

Saab