Marineschepen.nl
 
   
 

Matrozenopleiding: toch weer in de schoolbanken


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 19-10-2017


Marineschepen.nl volgde met tussenpozen de jongens en meiden van Opkomst 4. De vorige reportage ging over het bivak op Texel, nu een beeld van het meer alledaagse leven van de beginnende matroos. En ja, daar kunnen de schoolbanken niet in ontbreken.

EMMV
Zwemles kan natuurlijk niet ontbreken in een marineopleiding als deze. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Dit is deel 3 van de reportage over de Eerste Maritieme Militaire Vorming (EMMV), de acht weken durende matrozenopleiding bij de Koninklijke Marine. Lees hier deel 1 over de eerste dag en hier kun je deel 2 lezen over het bivak op Texel.

Schoolbanken
Wie bij de marine wil om zo de schoolbanken voorgoed achter zich te kunnen laten, komt bedrogen uit. Tijdens de EMMV, en latere opleidingen, worden heel wat uren doorgebracht in klaslokalen. En dan is de School voor Maritieme Vorming, Bedrijfsvoering en Onderwijskunde (SMVBO) op Fort Erfprins een school als alle andere, met leslokalen, studieboeken, een lesrooster en examens.



De lessen zijn onder andere: rangen en standen, scheepsorganisatie (bijv. welke functies en rollen vind je aan boord), militair straf- en tuchtrecht, omgangsvormen, algemene scheepstaken (bijv. over het af- en ontmeren van een schip en bevoorrading op zee), theorie Colt C7 geweer en theorie wachtlopen.

EMMV
Sommige dingen veranderen niet: lessen, klaslokalen, roosters, mappen, etc. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

EMMV
Lesje C7. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Johan de Witt
Nog meer dan zwemmen, schietlessen of theorielessen, past een marineschip bij een marineopleiding.

Voor Bak 1 is het vandaag tijd voor een eerste kennismaking met een marineschip en wel Zr.Ms. Johan de Witt. Onder leiding van hun eigen baksmeester, die zelf jarenlang op de JWIT voer, krijgen de jongens en meiden een rondleiding van dik drie uur over het reusachtige amfibisch transportschip.

Voor een aantal is het echt de eerste keer dat zij een marineschip bezoeken, hoe dan ook is het voor iedereen anders nu zij zelf bij de marine aan de slag zijn gegaan en ontdekken waar zij straks misschien hun werkplek hebben. Het toekomstbeeld wordt ineens een stuk concreter.

EMMV
Het grote marineschip maakt toch indruk op de leerlingen, in het midden de baksmeester. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

EMMV
Sommigen maken voor het eerst kennis met hun toekomstige werkplek. Hier een matroos van de Technische Dienst in de Technische Centrale. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

"In deze operatiekamer", legt de baksmeester uit, "werden piraten en gegijzelden geopereerd aan hun schotwonden, nadat we voor de kust van Somalië een gekaapt schip hadden bevrijd. In de ruimte hiernaast konden ze na hun operatie even bijkomen." De groep loopt achter de baksmeester aan naar wat in een civiel ziekenhuis de verkoeverkamer wordt genoemd. De baksmeester gaat bij een bed staan. "In dit bed lag een gewonde piraat, met handboeien vastgemaakt. En hij werd 24/7 bewaakt door bemanningsleden van het schip. Dus dat kan ook één van jullie straks zijn. Dan sta je hier op post om een piraat te bewaken." Even is het stil. "Met een wapen?" vraagt één van de matrozen. "Zeker. Als je lid bent van het boardingteam kun je ook dat soort opdrachten krijgen en krijg je aanvullende lessen voor het gebruik van diverse wapens."

Even later loopt de groep de kombuis binnen. "Hier kan worden gekookt voor 700 man", zegt de rondleider. "Voor de warme maaltijd kun je vaak kiezen uit twee soorten groenten, aardappelen of rijst, etc. Maar de keuze is toch beperkt. Eigenlijk is het eten wat de pot schaft."



Een van de meest indrukwekkende ruimtes van de Johan de Witt is wel het dok en het aansluitende voertuigendek. Bij het dok aanbeland legt de baksmeester uit hoe het dok tijdens een amfibische operatie werkt. Maar het dok heeft ook een extra voordeel voor de bemanning: "Wat krijg je als je in de Middellandse Zee of de Indische Oceaan bent en je vult het dok met water? Precies. Een eigen golfslagbad. Dus als er tijd is voor wat ontspanning, kan de commandant bepalen dat er even gezwommen kan worden in het dok. Dan komen de liefhebbers hier naar toe met de spullen die ze in geval van een brandmelding nodig hebben, en dan wordt er gezwommen. Let wel op dat er ook vissen in het dok komen. Kleine en grote. En krabben, die lopen sneller dan je kunt zwemmen."

Ondanks de uitgebreide rondleiding en de persoonlijke verhalen, ziet niet iedereen een plaatsing op de Johan de Witt zitten. "Ik ga liever naar een mijnenjager," zegt een van de matrozen na afloop. "Ik vind dit schip echt te groot, te massaal. Op een mijnenjager kent iedereen elkaar." Twee matrozen van de Technische Dienst hebben ook andere voorkeuren. "Ik ga liever naar een LCF", zegt één van hen, en zijn collega: "Ik hoop dat ik op een OPV geplaatst wordt. Maar dat is heel lastig, want iedereen wil naar de Hollandklasse. Dat is toch het modernst. En dat is wel wat iedereen wil." Voor onderzeeboten is helemaal geen interesse, ze moeten er niet aan denken om in een stalen buis te zitten.

EMMV
Bak 3 voor de ingang van het Heersdiep. Humor genoeg. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Zwemmen
Na de lunch en de bijbehorende pauze gaat het lesprogramma door. Voor Bak 3 is het een zware dag. De dag begon met militaire zelfverdediging, daarna een paar uur in de schoolbanken, en in de middag een stevige zwemles om de fysieke dag in stijl af te ronden met twee uur militair straf- en tuchtrecht. Gumminekken gegarandeerd.

Tijdens de EMMV krijgen de leerlingen vijf zwemlessen in het nieuwe aquacentrum Heersdiep, waar de marine behalve van het zwembad ook van de duiktoren gebruik kan maken. De vijf lessen worden afgesloten met een examen. De matrozen moeten in overall 12 meter onder water zwemmen en een ring opduiken, dan een baan borstslag naar keuze doen, in de volgende baan een pop opduiken van 3,8 meter diepte (of 2 meter diepte voor verkouden leerlingen) en één baan met een oefendrenkeling zwemmen, dan een baan met een wapen zwemmen en tot slot in de laatste baan door een opening in een doek onder water gaan.

Voor Bak 3 is het de vierde les, dus het examen is nog niet aan de orde. Wel worden alle onderdelen van het examen beoefend. Tot slot is er een doorkijkje naar lessen die de leerlingen in de volgende opleiding bij de NBCD-school zullen krijgen als zij moeten leren hoe zij zich moeten redden van een zinkend schip. De leerlingen moeten van de duikplank zich in het water laten vallen, onder water in de juiste richting draaien en vervolgens een tiental meters onder het virtuele puin en wrakstukken door zwemmen.

Alle leerlingen zwemmen zonder problemen de gevraagde afstanden en lijken klaar te zijn voor het examen.

EMMV
Op 2 meter diepte wordt een pop opgedoken. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

EMMV
Zwemmen met een geweer: boven water houden en het magazijn omhoog. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

EMMV
Een drijfpakket vergroot de kans op overleven, mocht je in het water belanden. Daar moet je wel je broek voor uittrekken. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

EMMV
Ben je met meer, dan kun je op deze manier bij elkaar blijven. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Inmiddels hebben de jongens en meiden van Opkomst 4 de EMMV afgerond.

comments powered by Disqus




Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
1e dag matrozenopleiding

EMMV op Texel