Marineschepen.nl
 
   
 

Kijkje aan boord van Zr.Ms. Mercuur


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-07-2022 | Laatst aangepast: 25-07-2022


Bijna 100.000 bezoekers kwamen op de Marinedagen af. Veel aandacht ging uit naar de grote schepen, zoals de Rotterdam en het Britse schip Mounts Bay. Marineschepen.nl nam een kijkje bij de wat minder grote eenheden. In deze eerste aflevering een interview met de commandant van Zr.Ms. Mercuur, LTZ1 Bastiaan Bolt.





Sinds de Groote Merkuur, uit 1874, is de naam Mercuur binnen de marine verbonden aan torpedo's (al werd met torpedo's in de eerste jaren vernielingswerktuigen bedoeld die we tegenwoordig zeemijnen noemen). De huidige Mercuur is net als zijn voorgangers een van de werkpaarden die veelal achter de schermen actief zijn. Zr.Ms. Mercuur is ooit ontworpen als torpedowerkschip, maar houdt zich met veel meer zaken bezig. Het schip is bovendien niet lang geleden gemoderniseerd. Alle reden om tijdens de Marinedagen in gesprek te gaan met de commandant van de Mercuur.



De Mercuur is het oudste stalen schip van de marine en staat op de nominatie om vervangen te worden middels het programma van de vervanging Hulpvaartuigen. Het idee is dat de acht nieuwe hulpvaartuigen een gelijke basis hebben, een van hen zal voorzieningen krijgen om met torpedo's te werken. Vanaf 2026 moet het eerste schip in gebruik worden genomen.



comments powered by Disqus




Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen

Zr.Ms. Mercuur

Vervanging Mercuur