Marinefoto Maandag 22

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 21-03-2011

Marinefoto maandag
Hr.Ms. Makkum verdwijnt achter een golf op de Noordzee tijdens het mijnenjagen. (Foto: marineschepen.nl)

Polyester jacht
Nagenoeg voortdurend jagen Nederlandse mijnenjagers op de vijf miljoen explosieven die wereldwijd in kustwateren en zeeen liggen. Op de Noordzee alleen al liggen nog altijd vele duizenden explosieven die door stroming of bevissing met enige regelmaat gevaar opleveren voor scheepvaart en vissers.



Omdat er altijd een gevaar is voor magnetische mijnen, zijn de mijnenjagers van de Alkmaar klasse van glasvezelversterkt polyester gemaakt. Dit is onderhoudsarm, sterker dan staal en veel minder magnetisch.

Het nadeel van polyester is dat het vrij licht is. De kleine mijnenjagers zijn daardoor al snel een speelbal van de golven. Zeker als je een hut hebt op het hoogste dek (o.a. de commandant en oudste officier) levert dat veel "air time" op als je in bed ligt; niet bevorderend voor goede nachtrust.

Nederlandse mijnenjagers zijn niet alleen in Europese wateren actief, maar zijn ook richting Perzische Golf en de Verenigde Staten geweest. Het leven op een mijnenjager is vaak wat minder formeel dan op een fregat, maar de bemanning is daarom niet minder professioneel en gedreven. Hoogstwaarschijnlijk is de bemanning ook veel vaker zeeziek.

Polyster: ja, mijnenjacht: ja, maar een polyester plezierjacht: zeker niet.

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.



Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Als je foto's mailt verklaar je deze voorwaarden hebben gelezen en akkoord te zijn.



Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Alkmaar klasse
Mijnenjagen of -vegen?

Bezoek aan Amsterdam