Marineschepen.nl
 
   
 

Laatste MCMFORNOTH bezoekt Amsterdam

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 11-12-2004

Tijdens het weekend van 10, 11 en 12 december brachten vijf mijnenbestrijdingsvaartuigen en ťťn commandoschip een bezoek aan Amsterdam. De schepen uit Groot-BrittaniŽ, Duitsland, Noorwegen (2), BelgiŽ en Nederland maken deel uit van het permanente NAVO eskader genaamd "Mine Countermeasures Force Northern Europe" (MCMFORNORTH). Het havenbezoek aan Amsterdam was het laatste havenbezoek van dit eskader voor alle schepen weer huiswaarts keren. De schepen hebben er dan 4 maanden mijnenjagen opzitten.

MCMFORNORTH Amsterdam
MCMFORNORTH in Amsterdam. (Foto: marineschepen.nl)Mijnenruimen en havenbezoeken
De schepen die Amsterdam aandeden waren de volgende:
- N52 HNoMS Vidar (Vidar klasse, Noorwegen) -- vlaggeschip
- M112 HMS Shoreham (Sandown klasse, Groot-BrittanniŽ)
- M341 HNoMS Karmoy (Oksoy klasse, Noorwegen)
- M857 Hr.Ms. Makkum (Alkmaar klasse, Nederland)
- M915 BNS Aster (Aster klasse, BelgiŽ)
- M1099 FGS Herten (Kulmbach klasse, Duitsland)

Sinds augustus hebben de schepen onder andere deelgenomen aan oefening Open Spirit die duurde van 3 tot 14 september, waarbij mijnen uit de Tweede Wereldoorlog voor de kust van Litouwen werden geruimd. Ook voor de kust van Zweden werd in samenwerking met Zweedse mijnenbestrijdingsvaartuigen mijnen geruimd. De schepen zijn tussen het mijnenbestrijden door in Zeebrugge (BelgiŽ), Bergen (Noorwegen), Tallinn (Estland), St. Petersburg (Rusland), Flensburg (Duitsland), Bremerhaven (Duitsland) en Amsterdam geweest. Op 2 december is naar alle waarschijnlijkheid voor dit jaar de laatste mijn tot ontploffing gebracht, waarna de schepen vanuit de Oostzee richting de Noordzee voeren. Hr.Ms. Makkum, dat op 26 juli werd toegevoegd aan het NAVO eskader, blijft tot er 3 januari 2005 deel van uitmaken.31 jaar MCMFORNORTH
MCMFORNORTH is een permanent internationaal eskader. Meestal is het samengesteld uit zeven mijnenbestrijdingsvaartuigen en een commandoschip. MCMFORNORTH heeft een intensief en gevarieerd jaarlijks programma in de Europese wateren, van ten noorden van Noorwegen tot de Middellandse Zee en van de Ierse Zee tot de Oostzee. Sinds 1998 is MCMFNORTH ook actief geweest in de kustwateren van de Verenigde Staten, Canada en IJsland.
MCMFORNORTH werd op 11 mei 1973 opgericht en staat inmiddels overal bekend als de best getrainde en best uitgeruste mijnenbestrijdingseenheid ter wereld. De eenheid is voortdurend paraat en kan op ieder moment worden ingezet.
Sinds de oprichting heeft het eskader elk jaar aan ongeveer tien NAVO- en nationale oefeningen deelgenomen. Nederland, BelgiŽ, Duitsland en Groot-BrittanniŽ zijn permanente leden van het eskader.

Nieuwe naam
Het eskader was het laatste MCMFORNORTH eskader dat Amsterdam heeft bezocht, omdat het per 1 januari 2005 wordt omgedoopt in Standing NATO Response Force Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). SNMCMG1 zal volledig deel uitmaken van de onlangs opgerichte NATO Response Force (NRF): snel inzetbare, volledig geÔntegreerde land-, zee- en luchtstrijdkrachten, die overal ter wereld verschillende missies onder NAVO vlag kunnen uitvoeren.
Mijnenbestrijding blijft een belangrijk onderdeel van de maritieme strijdkrachten. Mijnen zijn namelijk zeer gevaarlijke, maar goedkope en makkelijk inzetbare wapens. Zo hebben in de verschillende Golfoorlogen hebben (goedkope) mijnen vaak voor problemen gezorgd. Dichterbij vinden vissers op de Noordzee nog steeds bommen en mijnen uit de Tweede Wereldoorlog, welke door de Mijnendienst geruimd moeten worden.


HMS Shoreham laat op 2 december 2004 een mijn in de Oostzee springen. (Foto: Royal Navy)


Hr.Ms. Makkum, HNoMS Hinnoy, FGS Herten, HMS Shoreham en BNS Aster tijdens oefening Open Spirit, ťťn van de mijnenbestrijdingsoefeningen waar MCMFORNORTH de afgelopen maanden aan heeft deelgenomen. Deze foto is genomen vanaf HNoMS Vidar. (Foto: Noorse Marine)


Hr.Ms. Makkum en BNS Aster, beide van het zogenaamde Tripartite ontwerp. Ook Frankrijk heeft dezelfde schepen. (Foto: marineschepen.nl)


Vlaggeschip HNoMs Vidar (links) en FGS Herten. (Foto: marineschepen.nl)


(Foto: marineschepen.nl)


HMS Shoreham (links) en HNoMS Karmoy. (Foto: marineschepen.nl)


HNoMs Karmoy. (Foto: marineschepen.nl)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Mijnendienst
Mijnenjagen of -vegen?
Mijnenjagers weer op jacht
HMS Cornwall in Amsterdam
Duitsers en Deen op bezoek
Britten in Amsterdam
HMS Argyll in Amsterdam
Tromp tijdens Sail A'dam
Mount Whitney in A'dam (foto's)