Marineschepen.nl
 
   
 

FGS Sachsen, FGS Koln en FS Thetis op bezoek

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 02-06-2003

Afgelopen week is door verschillende buitenlandse marineschepen een bezoek gebracht aan ons land. Zo heeft (het Duitse LCF) de FGS Sachsen van 21 mei tot 26 mei in Den Helder gelegen en lagen een paar dagen later de FGS Köln en het Franse schip FS Thetis in Amsterdam.


FGS Sachsen in Den Helder. V.l.n.r.: boeg Hr.Ms. Van Speijk, Hr.Ms. De Zeven Provinciën (zie zelfde APAR), FGS Sachsen, Hr.Ms. Zuiderkruis. (Foto: marineschepen.nl)

FGS Sachsen (F219) was niet zomaar in Den Helder. Het schip was eind mei bezig met beproevingen van het uiterst moderne radarsysteem de APAR (Active Phased Array). Bij deze tests verleenden het Belgische fregat BNS Wandelaar en het Franse La Fayette-klasse fregat de Aconite ondersteuning.
FGS Sachsen (F219) is het eerste schip van de Sachsen-klasse fregatten van de Duitse marine die kan worden beschouwd als een zusterklasse van de De Zeven Provinciën-klasse fregatten.Samenwerking en overeenkomsten

Bij de ontwikkeling van beide klassen is nauw samengewerkt tussen beide marines, waarbij tevens aansluiting is gevonden bij ontwikkelingen gaande binnen de marines van de VS, Spanje (Alvaro de Bazan-klasse) en Canada. Hierbij is met name samengewerkt met betrekking tot de invulling van het platform: radar en wapensystemen.

De Sachsen-klasse fregatten (Type 124) beschikken namelijk eveneens als de LCF´s over APAR en SMART-L radarsystemen. De APAR is een vast opgestelde radar boven de brug, die door middel van actieve uitzendingen een driedimensionaal beeld rond het schip kan opbouwen. Tevens is deze radar geschikt om raketten richting hun doel te dirigeren. De SMART-L is gesitueerd boven op de hangaar; dit is een lange afstand luchtwaarschuwingsradar. De radar bestaat o.a. uit een groot zwart ronddraaiend radarpaneel.


Duitse matrozen aan het "tjetten" (schilderen). (Foto: Marineschepen.nl)

Köln en Thetis in Amsterdam

De FGS Köln (Bremen klasse) was begin juni in Amsterdam met collega's van de Franse marine: FS Thetis. De schepen van de Bremen-klasse zijn de Duitse variant op de schepen van de Kortenaer-klasse, waarvan alleen Hr.Ms. Bloys van Treslong nog in Nederlandse dienst is. Toch zijn ze vrij eenvoudig uit elkaar te houden, door middel van de "omgekeerde emmer" op de Duitse schepen en de constructie mast.


FGS Köln vertrekt uit Amsterdam. (Foto: marineschepen.nl)Sinds 2002 is er nog een opvallend verschil: de nieuwe EADS TRS-3D/32 radar, die de LW-08 van (het toenmalige) Holland Signaal heeft vervangen. Deze nieuwe radar zal ook te zien zijn op nieuwe Egyptische, Finse en Deense schepen. Het oude onderstel van de LW-08 is nog duidelijk te zien, netzoals de IFF (systeem om vrienden van vijanden te onderscheiden, vaak zwarte balk op de radar).

Het Franse schip is veel minder bekend, vooral omdat het het enige schip in z'n klasse is en omdat het een schip betreft voor beproevingen op gebied van mijnenbestrijding. De FS Thetis (A785) werd in 1988 te water gelaten en kent veel uiterlijke overeenkomsten met de FS Laperouse, een hydrografisch vaartuig.


FS Thetis bij de Passengers Terminal in Amsterdam. (Foto: marineschepen.nl)(bron: Koninklijke Marine)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Marinedagen 2011
Mount Whitney in A'dam (foto's)
Tromp tijdens Sail A'dam
HMS Argyll in Amsterdam
Britten in Amsterdam
Wereldhavendagen 2003
Vlootdagen 2003
HMS Cornwall in Amsterdam