Britten op bezoek in Amsterdam
Bericht geplaatst: 17-11-2003
Amsterdam kreeg afgelopen weekend bezoek van twee britse schepen: HMS Ark Royal en HMS Liverpool. Vooral het bezoek van het eerstgenoemde is bijzonder: het is een vliegkampschip. De laatste keer dat een dergelijk schip (toen toevallig ook HMS Ark Royal) onze hoofdstad bezocht, is alweer twee jaar geleden. Dinsdagochtend zijn de schepen weer naar zee vertrokken, ook hier zijn foto's van gemaakt!
HMS Ark Royal (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
HMS Ark Royal
HMS Ark Royal (R07) is één van de drie vliegkampschepen van de Britse marine (Royal Navy). De andere twee zijn ook van de Invincible klasse, maar zijn een meter kleiner. Hierdoor is het schip dan ook het grootste schip van de Royal Navy (210 meter).
HMS Ark Royal is sinds 1985 in dienst en heeft sindsdien deelgenomen aan vele oefeningen en operaties, waaronder de meest recente operatie in Irak.
Na deze missie van 4 maanden keerde het schip in mei terug in Portsmouth en begon een wat rustiger periode.
Rustig was het zeker toen het schip in september voor twee maanden in onderhoud ging, waarbij de aandacht niet alleen uitging naar standaard onderhoud, maar tevens naar wat verbeteringen voor de bemanning (een nieuw internetcafé bijvoorbeeld). Maandag 10 november is het schip voor het eerst sinds lange tijd weer naar zee vertrokken. Ditmaal voor vliegoefeningen en havenbezoeken, waaronder dus een weekend Amsterdam!
HMS Liverpool en HMS Ark Royal langszij de Passengers Terminal (bij Amsterdam CS) (marineschepen.nl)
HMS Liverpool
HMS Liverpool escorteerde HMS Ark Royal de afgelopen week tijdens verschillende oefeningen en gedurende de reis naar Amsterdam. Dit is overigens niet de eerste keer, ook tijdens de recente oorlog in Irak waren HMS Liverpool en HMS Ark Royal vaak samen. Dit heeft vooral te maken met de specialtiteit van het schip: luchtverdediging.
Deze specialiteit komt voort uit het belangrijkste wapensysteem aan boord van dit schip: het raketsysteem Sea Dart. Deze raketten zijn bedoeld om vliegtuigen en raketten op middellange afstand onschadelijk te maken. Ze hebben een bereik van 80 kilometer en een snelheid van Mach 2.
HMS Liverpool maakt deel uit van de Type 42 schepen waar er op dit moment elf van in dienst zijn. De schepen van het type 42 zijn overigens onderverdeeld in 3 "batches", HMS Liverpool maakt deel uit van batch 2. Batch 1 is de eerste groep schepen die gebouwd zijn, waarna verschillende wijzigingen zijn getroffen en vervolgens batch 2 is gebouwd. Batch 3 is weer een verbetering van 2.
Verbeteringen waren hard nodig, want de schepen voldeden niet helemaal aan de eisen. Allereerst toonde het wapensysteem Sea Dart, toen het voor het eerst werd ingezet, veel zwakke punten. Maar daarnaast bleken de schepen van batch 1 en 2 te klein (125 meter) en gedroegen zich zeer slecht bij ruwe zee. Daarom is batch 3 maar liefst 19 meter langer.
HMS Liverpool is sinds 1982 in dienst.
HMS Liverpool (foto marineschepen.nl)
Foto's
Dinsdagochtend vertrok als eerste HMS Liverpool. (foto marineschepen.nl)
De destroyer met op de achtergrond (links) Amsterdam CS. (foto marineschepen.nl)
Na enige tijd wachten (en het was koud!) vertrok ook HMS Ark Royal met vier sleepboten. (foto marineschepen.nl)
HMS Ark Royal op weg naar zee. (foto marineschepen.nl)
Ook langs het station. Dat het schip enorm groot is, kun je zien aan de twee matrozen naast de vlag. (foto marineschepen.nl)
Rond de twee schepen waren boeien gelegd, het is dan niet verstandig om met een bootje langs die boeien te varen... (foto marineschepen.nl)
HMS Liverpool (foto Royal Navy)
HMS Liverpool vuurt een Sea Dart af voor de kust van Sicillië in 2002 (foto RN)
HMS Ark Royal toen het schip in 2001 een bezoek bracht aan Amsterdam (foto marineschepen.nl)
HMS Ark Royal (foto RN)
Een Harrier landt aan boord van HMS Ark Royal. Deze vliegtuigen kunnen verticaal landen en hebben een heel korte startbaan, deze kon nog korter gemaakt worden door de "ski schans" voor op de vliegkampschepen. (foto RN)
Bron: Royal Navy
Foto's: Marineschepen.nl en Royal Navy
Sinds 13 augustus 2001