Marineschepen.nl
 
   
 

HMS Cornwall op bezoek in Amsterdam

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 05-11-2002

Type 22 fregat HMS Cornwall ligt sinds het eerste weekend van november in de Amsterdamse haven bij de Passengers Terminal. Het fregat is een batch III variant en is één van de modernste type 22 fregatten, waarvan het eerste eind jaren '70 in dienst werd gesteld.

HMS Brilliant Falklandoorlog
HMS Brilliant "going south". (Foto: Britse marine)

De eerste fregatten van het type 22 kwamen direct in actie tijdens de Falkland-oorlog in 1982. Door hun SeaWolf systeem tegen luchtdoelen werden deze schepen als vitale eenheden beschouwd ter verdediging van de vliegkampschepen HMS Invincible en HMS Hermes. De systemen vertoonden echter behoorlijk wat mankementen, maar ook de schepen (HMS Broadsword en HMS Brilliant) vertoonden tekortkomingen.Verbeteringen
De lessen die geleerd zijn tijdens de Falkland-oorlog, resulteerden onder andere in aanpassing van de schepen. De volgende batches die bestonden uit 6 en 4 schepen zijn op een groot aantal punten verbeterd. De grootste verbeteringen voor batch III waren de Harpoon-raketten tegen oppervlakte doelen (waar eerdere batches de Exocet MM38 hadden) en verder is ook het 4,5 inch kanon een verbetering. Alleen de schepen van batch III (HMS Cornwall, HMS Cumberland, HMS Campbeltown en HMS Chatham) zijn nog in de vaart.Foto's
Hieronder staan de foto's die gemaakt zijn op 5 november, tijdens het bezoek van HMS Cornwall

HMS Cornwall (F99) in Amsterdam
HMS Cornwall (F99) bij de Passengers Terminal aan het IJ. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

HMS Cornwall (F99) in Amsterdam
Recht van voren, met aan de zijkanten de SCOT-antennes (bollen) voor satellietcommunicatie en net niet op de foto (boven) staat de type 967/ 968 radar. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

HMS Cornwall (F99) in Amsterdam
Een close-up van de brug met daarop de "optronic directors" aan beide zijden, met in het midden de type 911 doelaanwijsradar voor de SeaWolf en geheel rechts de Thales Naval Nederland Goalkeeper. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

HMS Cornwall (F99) in Amsterdam
De Vickers 4,5 inch (114mm) en het SeaWolf systeem. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Type 22
Duitsers en Deen op bezoek
Britten in Amsterdam
HMS Argyll in Amsterdam
Mijnenjagers in Amsterdam
Tromp tijdens Sail A'dam
Mount Whitney in A'dam (foto's)
Type 22 wegbezuinigdReclame