Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 42

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 17-10-2011

Marinefoto maandag
Varyag (ex-Chervona Ukrayina) een van de drie kruisers van de Slava klasse is weer op pad. Zie vooral de indrukwekkende lanceerinstallatie van de P-500 Bazalt kruisvluchtwapens. Overigens, van stealth is bij de Slavas geen sprake: de echo van dit schip op een radarscherm moet oogverblindend zijn. Ook een tactiek. (Foto: Russische marine)

Vliegkampschip doder on tour
Toen begin jaren '80 de eerste kruisers van de Slava klasse de Russische marinehavens verlieten, leidde dat ongetwijfeld tot zorgen bij Westerse marinemensen. De Slava klasse is weliswaar een goedkopere versie van de Kirov klasse, de 16 P-500 Bazalt (SS-N-12 Sandbox) supersonische kruisvluchtwapens geven de kruisers een formidabele slagkracht. De wapens worden extra indrukwekkend door de grootte die de lanceerinstallatie heeft en de prominente plaats die ze op de schepen kregen.Met een bereik van 550 km en een snelheid van 2,5 mach vormen deze wapens de kern van het wapenarsenaal aan boord van de Slava klasse. De kruisers zijn namelijk speciaal ontworpen voor oppervlakteoorlogvoering, met andere woorden: de strijd tegen andere marineschepen, een favoriete specialisatie van Rusland (en nu China). Vooral de Amerikaanse vliegkampschepen waren het doelwit van de Russische ontwerpers.
Een dergelijke specialisatie is bij Westerse marines ongebruikelijk, hier richt men zich vooral op verdediging met fregatten tegen luchtdoelen en onderzeeboten. Offensieve wapens tegen schepen zijn bij de NAVO vooral in bezit van onderzeeboten en vliegtuigen aan boord van vliegkampschepen.

Ondanks dat de 16 kruisvluchtwapens ooit werden ge´nstalleerd om de Westerse verdediging volledig te overweldigen, in het najaar van 2011 ging de (voormalige) carrier killer op pad om de internationale banden aan te halen. Havens in Japan, de VS en Canada staan op het programma, evenals oefeningen met de Amerikaanse marine.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Als je foto's mailt verklaar je deze voorwaarden hebben gelezen en akkoord te zijn.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Grootste oefening
Kruisvluchtwapens
Nieuwe vliegkampschepen