"Joint Sea 2013", de grootste gecombineerde Russisch-Chinese marineoefening ooit is in volle gang. Sinds afgelopen vrijdag 5 juli zijn 19 marineschepen van beide landen samen voor diverse oefeningen. Behalve schepen nemen ook helikopters, vliegtuigen en mariniers deel.
Beelden van het Chinese eskader.
Japanse Zee
Vrijdag 5 juli arriveerden de zeven Chinese marineschepen in de meest oostenlijk gelegen Russische havenstad Vladivostok. Terwijl de oefeningen verder werden voorbereid, werden de marineschepen van beide landen afgelopen zaterdag opengesteld voor het publiek. Volgens de Chinese media trokken vooral de (nieuwe) Chinese marineschepen veel bekijks in Rusland.
De volgende dag vertrokken de schepen naar zee voor deze unieke oefening. Nooit eerder had een dergelijk grootschalige oefening tussen beide landen plaats. Zeker voor China is "Joint Sea 2013" uniek, voor had China zo'n groot aandeel in een internationale oefening. Heel verrassend is deze stap overigens niet. Zowel Rusland als China timmeren al jaren stevig aan de weg op marinevlak, bovendien is de samenwerking tussen de twee voormalige communistische rivalen steeds verder verbeterd. Daar komt bij dat de relatie tussen Japan en China is verslechterd door het conflict over eilanden die beide landen claimen. Ook tussen Rusland en Japan is een conflict over eilanden, maar in een ander gebied. Beide marines ontkennen dat de oefeningen iets te maken hebben met Japan.
De oefening "Joint Sea 2013" kent een divers karakter. Op het programma staan onderdelen als onderzeebootbestrijding, luchtverdediging, oppervlakteoologvoering en diverse zeemanschappelijke oefeningen zoals bevoorrading op zee. Daarnaast zullen de schepen daadwerkelijk op zee- en luchtdoelen gaan vuren.
Line-up
De line-up is niet misselijk. De Russische schepen die deelnemen zijn over het algemeen op leeftijd en de typen zijn bekend uit de Koude Oorlog. De schepen zijn echter zwaar bewapend en hun wapensystemen -als alles naar behoren functioneert- niet om mee te spotten. China heeft zeer moderne schepen gestuurd, zo zijn alle schepen na 2004 in dienst gesteld en de Yancheng is zelfs net een jaar oud. Alleen de Chinese tanker is op leeftijd, deze stamt uit 1979.
RFS Varyag (Slavaklasse), een gigantische 186 meter lange kruiser met 16 P-500 Bazalt (SS-N-12 Sandbox) supersonische kruisvluchtwapens als hoofdbewapening. Deze wapens hebben een bereik van 550 km en halen een topsnelheid van Mach 2,5. (Foto: Russische marine)