Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 56

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 23-01-2012

Marinefoto maandag
Fairwind 1990; Hr.Ms. Bloys van Treslong (F824), Hr.Ms. Poolster (A835), Hr.Ms. Tromp (F801) en Hr.Ms. Jacob van Heemskerck (F812) op weg naar Rio de Janeiro. (Foto: AVDKM, aangeleverd door hrms-poolster.nl)

Alles draaide om de Poolster
Vanaf de aarde lijkt het net of alles om de Poolster draait; de ster staat stil als duidelijk baken aan de noordelijke hemelpool. Zoiets kun je ook zeggen van het bevoorradingsschip Hr.Ms. Poolster dat van 10 september 1964 t/m 28 juli 1994 dienst heeft gedaan voor de Koninklijke Marine.Hr.Ms. Poolster voer bijna de hele wereld rond. Haar eerste verre reis was de Far East Australia Cruise '79, met Indiase, Indonesische en natuurlijk Australische havens op het programma.
Later kregen dit soort verre eskaderreizen vaak de naam "Fairwind". Zo vertrok het eskader in 1990 voor Fairwind '90 met als Main Body, in het midden van het verband, Hr.Ms. Poolster en Hr.Ms. Tromp als vlaggenschip. Op de foto van deze Marinefoto Maandag is het eskader te zien onderweg naar Rio de Janeiro (BraziliŽ), waarna het 4 maanden in Zuid-Amerikaanse wateren zou verblijven.

Behalve dat Hr.Ms. Poolster vaak in het midden van een verband was te zien, was het ook een schip met een aantal primeurs. Het was het eerste schip met een pre-wetting installatie, dit is een soort sproeisysteem aan dek tegen schadelijke stoffen. Ook was de Poolster het eerste schip met een gascitadel, dit is een systeem waardoor er overdruk is in het schip zodat er geen lucht (en dus ook geen giftig gas) van buiten naar binnen komt. Andere primeurs betroffen de hangar en helikopterdek, plus ze was het eerste semi-automatische schip met een op afstand bediende machinekamer.

Op 28 juli 1994 stond het heelal even stil toen Hr.Ms. Poolster na 30 jaar dienst overgedragen werd aan Pakistan, waar ze sindsdien bekend staat als PNS Moawin.

In 2010 is er een reŁnie geweest van de Poolster en dit was weer een succes net als de vorige reunie`s. In 2014 bestaat de Poolster 50 jaar en dan wordt weer een reŁnie georganiseerd. Dan draait ťťn dag alles weer om dat bijzondere schip.Bezoek voor heel veel verhalen, cijfers en foto's de website hrms-poolster.nl.

Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Britse Lynx
Fairwind reizen