Marinefoto Maandag 59

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 13-02-2012

Marinefoto maandag
Een flinke golf slaat over de Duitse tanker, gezien vanaf Hr.Ms. De Ruyter. (Foto: @sebohofkamp)

Geen olie door de golf
Nee niet de Perzische Golf, maar de golven in de Middellandse Zee. Dinsdag 7 februari kwam Hr.Ms. De Ruyter langszij de Duitse bevoorrader FGS Rhön om bij te tanken. Maar dat feest ging niet door. Terwijl in Nederland een historisch lage gevoelstemperatuur werd bereikt, waren de golven in "de Med" zo hoog dat beide schepen niet voldoende op koers konden blijven om veilig een bevoorrading op zee (BOZ) uit te voeren.

Dat leverde wel een mooie nautische foto op die echt in het Marinefoto Maandag-rijtje thuis hoort.De commandant van Hr.Ms. De Ruyter KLTZ Sebo Hofkamp twitterde bij zijn prachtige foto: "Olie tanken helaas moeten afbreken vanwege de zware zeegang. Positie houden te lastig waardoor het tuig kan beschadigen."
Het is bij een dergelijke operatie (ook wel Replenishment At Sea - RAS genoemd) belangrijk dat beide schepen dezelfde koers varen. Door het water worden de schepen naar elkaar toe gezogen en slecht weer maakt zo'n actie dus nog gevaarlijker. Ook zijn de golven voor de mensen die aan dek werken (zeker op de lage Rhön) riskant.

Hr.Ms. De Ruyter is op dit moment vlaggenschip van het permanente NAVO vlootverband SNMG1. De 130 meter lange FGS Rhön maakt deel uit van dit verband. Het Duitse schip is overigens de jongste niet meer: 35 jaar oud. Twee dagen later lukte de BOZ met de Rhön wel.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
De Zeven Provinciën klasse

De Ruyter vlaggenschip
Rangen van de marine