Marineschepen.nl
 
   
 

Bekkering baas over NAVO vlootverband

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 23-01-2012

Op maandag 23 januari is in Taranto (Italië) het commando overgedragen aan de Nederlandse commandeur Ben Bekkering. Vanaf Hr.Ms. De Ruyter zal Bekkering een jaar lang de leiding hebben over het internationale vlootverband Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), één van de twee snel inzetbare maritieme eenheden van de NAVO. Het vlootverband zal eerst in de Middellandse Zee verschillende maritieme operaties uitvoeren en de strijd aangaan met piraterij rond de Hoorn van Afrika.

Terrorisme- en piraterij bestrijding
Hr.Ms. De Ruyter vertrok donderdag 12 januari uit de haven van Den Helder naar de Middellandse Zee. Nadat het LCF contact had gemaakt met de Duitse tanker Rhön (Rhön klasse) en met het Canadese fregat Charlottetown (Halifax klasse), voer het gedrieën door de Straat van Gibraltar op weg naar de eerste haven. Diverse oefeningen werden uitgevoerd, waaronder schieten met kanon en Goalkeeper, en vrijdag 20 januari meerde Hr.Ms. De Ruyter af in het Italiaanse Taranto.

Hr.Ms. De Ruyter in Taranto
Hr.Ms. De Ruyter in Taranto. Op de achtergrond het Italiaanse vliegkampschip Giuseppe Garibaldi. (Bron: @sebohofkamp)

In Taranto vond maandag de commando-overdracht plaats in de hangar van één van de schepen. CDR Bekkering nam het commando over van commandeur Gualtiero Mattesi, die als eerste Italiaan de leiding had over SNMG1. Kapitein luitenant ter zee Sebo Hofkamp is -sinds 2009- commandant van Hr.Ms. De Ruyter.

commando overdracht Bekkering
Commandeur Ben Bekkering (achter de microfoon) aanvaardt het commando over SNMG1. (Bron: @sebohofkamp)

Na de feestelijkheden zal het internationale vlootverband naar zee gaan en zal het een bijdrage gaan leveren aan de langlopende operatie Active Endeavour.
Active Endeavour is een NAVO-operatie binnen de internationale strijd tegen het terrorisme. Het vlootverband wordt onder meer ingezet om maritieme operaties uit te voeren in de Middellandse Zee en om piraterij te bestrijden in de Hoorn van Afrika.



De schepen zullen behalve een bijdrage leveren aan de veiligheid op zee, ook gaan oefenen. Op die manier moet de internationale samenwerking goed blijven. Hr.Ms. De Ruyter zal met de andere schepen daarom deelnemen aan twee grote internationale oefeningen: Proud Manta en Joint Warrior. Proud Manta is een grote onderzeebootbestrijdingsoefening in de Middellandse Zee met schepen, onderzeeboten, helikopters en maritieme patrouillevoertuigen. De oefening Joint Warrior vindt ten westen van Schotland plaats. Daar zal De Ruyter met tientallen eenheden oefenen, waarbij sprake is van gelijktijdige lucht- onderzeeboot- en oppervlaktedreiging.

SNMG1 maakt deel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO, de NATO Response Force. Met deze permanent parate eenheid kan het bondgenootschap snel en flexibel reageren op heel uiteenlopende gebeurtenissen: van natuurrampen tot een conflict als in Libië. Het vlootverband bestaat momenteel uit 7 schepen, met aan het hoofd de staf aan boord van Hr. Ms. De Ruyter.

Hr.Ms. De Ruyter wordt in april afgelost door Hr. Ms. Evertsen.

Charlottetown
HMCS Charlottetown ontmoet Hr.Ms. De Ruyter. Dit Canadese fregat was vorig jaar ook in de Middellandse Zee, toen heeft het een Libische aanval afgeslagen. (Bron: @sebohofkamp)

Geen onbekende
De staf op Hr.Ms. De Ruyter wordt zoals gezegd aangevoerd door Commandeur Bekkering (50). De Nederlander is niet onbekend met vlaggenschepen en NAVO eskaders. Zo was Bekkering in 2004 (destijds in de rang van kapitein luitenant ter zee) commandant van L-fregat Hr.Ms. Jacob van Heemskerck. De Heemskerck was toen het vlaggenschip van het NAVO eskader STANAVFORLANT met commandeur Leon Bruin aan het hoofd van de internationale vloot. Dat eskader (de voorloper van SNMG1) deed ook in 2004 mee aan Active Endeavour.

Op 9 juli 2008 nam Ben Bekkering het commando -enkele jaren daarvoor bevorderd tot kapitein ter zee- over van Hr.Ms. Johan de Witt. Met dat schip ging Bekkkering van april tot juli 2010 op piratenjacht in de wateren rond Somalië. Dit was de eerste keer dat een Landing Platform Dock (LPD) deelnam aan een dergelijke operatie en Bekkering kreeg veel waardering voor de compleet nieuwe manier waarop zijn schip piraterij wist aan te pakken. De Johan de Witt gebruikte namelijk landingsvaartuigen om te patrouilleren langs de Somalische kust en boekte veel successen.

Na een aantal jaar bij de staf van het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) te hebben gewerkt, is Bekkering sinds eind 2011 weer aan een operationele functie begonnen. Daarmee sluit hij op fraaie manier een operationele carriere af. Commandeur Bekkering begon in 1979 bij de marine als adelborst voor de Zeedienst. Na zijn cco-opleiding met als specialiteit Navigatie Officier voer hij op verschillende fregatten.



Volg de Ruyter op de voet
De verrichtingen van Hr.Ms. De Ruyter zijn uitstekend te volgen. Allereerst via de commandant van het LCF zelf. KLTZ Hofkamp (@sebohofkamp) houdt iedereen via Twitter op de hoogte middels tekst en fraaie foto's. Daarnaast is een aantal bemanningsleden bereid gevonden om hun ervaringen te delen via een blog op marine.nl.

brug Hr.Ms. De Ruyter
De brug van Hr.Ms. De Ruyter. De uitkijk en roerganger (rechts) hebben scherfwerende vesten aan in verband met een oefening terwijl het schip door de Straat van Messina vaart. (Bron: @sebohofkamp)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht



Gerelateerde artikelen
De Zeven Provinciën klasse
Jacob van Heemskerck klasse
Halifax klasse

Evertsen de baas
Geen olie voor De Ruyter
Vloot richting Libië
Vuurgevecht Charlottetown
Heemskerck baas in 2004
Rangen van de marine