Marinefoto Maandag 76

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 18-06-2012

Marinefoto maandag
Prachtige foto van een Duitse Super Lynx helikopter. (Foto: Bundeswehr / Jan Pahl)

Super kat
Katten zijn bang voor water en deze katachtige kan zelfs helemaal niet zwemmen. Gelukkig is deze Duitse Super Sea Lynx goed vastgezet op het helidek van de Sachsen. Overigens zijn Lynx helikopters in staat om ook bij heel slecht weer te vliegen, jong en oud.Overigens zijn niet alle Lynx helikopters stokoud. De oudste Lynx helikopters in Nederlandse dienst stammen weliswaar uit de jaren '70 en begin jaren '80, maar ook daarna bleef de Westland Helicopters fabriek nieuwe versies bouwen. Zo heeft begin dit jaar de Wildcat, de jongste helikopter uit de Lynx-familie, nog de eerst deklandingen gemaakt.
De Lynx op de foto is de export variant voor de Duitse marine, de Mk 88A die in 1999 door de Britse fabriek werd opgeleverd. Op veel punten verschilt deze versie van die wij in Nederland kennen. Aan de buitenkant zijn bijvoorbeeld al direct de sensoren in en onder de neus te zien, die op bij deze Lynx anders zijn. De radar onder de neus heeft dankzij de dome 360 graden zicht en voor in de neus zijn infraroodcamera's geplaatst.Afgelopen maand hebben vliegers van Marinefliegergeschwader 3 "Graf Zeppelin" met hun Lynx helikopters getraind aan boord van de Sachsen in de wateren van Groot-Brittannië. Met hulp van Britse instructeurs werd van fregat en helikopters één team gemaakt, waarbij de focus vooral lag op de rol van de helikopter als extra sensor en als wapensysteem. Natuurlijk kwam onderzeebootbestrijding aan bod, evenals "klassieke" oppervlakte oorlogvoering. Maar ook werd aandacht besteed aan acties tegen piraten.

De training leverde ongetwijfeld veel nieuwe inzichten en lessons learned op. Maar belangrijker voor ons: de Super Lynx en de super zomer van 2012 komen mooi samen in een super foto!

Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Lynx in duister
Laatste groet