Marineschepen.nl
 
   
 

Britse marine ondersteunt landingen

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 21-03-2003

Britse marineschepen hebben in de ochtend van 21 maart geschut ingezet ter ondersteuning van de landing van de Royal Marines op het schiereiland Al Faw.

HMS Marlborough
HMS Marlborough nam Irakese stellingen onder vuur met haar 114mm Vickers kanon.

Britse en Amerikaanse mariniers zijn op 21 maart aanvallen begonnen om de haven Umm Qasr en een in de buurt gelegen militaire basis in te nemen. Daarnaast werd 42 Commando (onderdeel van de Royal Marines, het Britse Korps Mariniers) vanuit de lucht ten noorden van het schiereiland gepositioneerd. Gedurende deze gehele operatie hebben verschillende marineschepen, waaronder Type 22 fregat HMS Chatham en Type 23 fregat HMS Marlborough, de mariniers ondersteuning geboden middels kanonvuur. Tevens lagen verschillende mijnenjagers klaar om mijnen te ruimen uit de havenmondingen.De aanval ging minder makkelijk dan verwacht. Vooral de Britten kregen veel tegenstand, waardoor de haven niet binnen de geplande twee uur, maar vier uur in handen van de geallieerde strijdkrachten viel.

Naval Gunfire Support
Het ondersteunen van een aanval of landing met kanonvuur uit zee is een oud en beproeft concept. De landingen die het meest tot de verbeelding spreken op D-Day gedurende de Tweede Wereldoorlog vonden ook plaats onder voortdurend kanonvuur. Maar ook tijdens de Falkland oorlog in 1982 maakten de Britten veelvuldig gebruik van Naval Gunfire Support.

HMS Chatham
Ook HMS Chatham gaf Naval Gunfire Support.

114mm Mk8 Vickers kanon
Het 114mm Mk8 Vickers kanon.

Naval Gunfire Support (NGS) heeft overigens pas serieus effect als wordt geschoten met kanonnen met een kaliber van ongeveer 100mm. Dit was tijdens en vlak na de Tweede Wereld oorlog geen probleem, toen de hoofdbewapening van schepen bestond uit kanonnen. Zo hadden Amerikaanse slagkruisers van de Iowa klasse maar liefst negen 406mm kanonnen en twaalf of twintig 127mm kanonnen!De Britse schepen die voorzagen in NGS tijdens de landing op het Irakese schiereiland, hebben "slechts" één 114mm kanon tot hun beschikking. Dit is het BAE Vickers 114mm (4,5 inch) Mk8 kanon. Dit kanon is het standaard kanon voor de Britse marine, kan maximaal 26 granaten per minuut vuren en heeft een bereik van ruim 27 kilometer.

114mm Mk8 Vickers kanon
In actie: een 114mm Vickers kanon aan boord van een Type 22 fregat

(bron tekst en foto's: Royal Navy)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Vuurgevechten bij Libische kust
Type 22 wegbezuinigd
Type 23
Type 22Reclame