Marineschepen.nl
 
   
 

Marine en Luchtmacht oefenen boven Noordzee

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 28-05-2004

De Koninklijke Marine en Koninklijke Luchtmacht hebben van 24 tot en met 28 mei deelgenomen aan de jaarlijkse maritieme oefening "Falcon Nut". Deze oefening draait vooral om luchtverdediging en het aanvallen van marineschepen vanuit de lucht, en vindt daarom voor een belangrijk deel boven de Noordzee plaats. Tijdens de oefening mengden verschillende vliegtuigen uit het buitenland zich in de strijd.

Gedurende een week hebben Hr.Ms. De Zeven ProvinciŽn, De Ruyter, Karel Doorman, Tjerk Hiddes, Zuiderkruis en het Belgische fregat BNS Wielingen veel luchtaanvallen moeten doorstaan. Het vlootverband werd geassisteerd door vriendschappelijke vliegtuigen, die patrouilles vlogen ter verdediging. Hierbij werden ze aangestuurd door de schepen.Naast Nederlandse F-16's namen ook F-15's van de Amerikaanse luchtmacht deel aan de oefening. Verder waren Tornado's van de Duitse luchtmacht present (zie foto linksonder) en als oefenvijand vliegtuigen van Skyline Aviation, een civiele luchtvaartmaatschappij gespecialiseerd in dit soort oefeningen. Ook namen een KDC-10 en een Fokker-60 deel. De inbreng in de lucht kwam overigens niet alleen van de luchtmachten, ook een P-3CII Orion van de Koninklijke Marine bewees zijn waarde.

Foto's
Hr.Ms. De Ruyter wordt aangevallen door een Duitse tornado. (Foto: CAVD)
Hr.Ms. De Ruyter wordt hier aangevallen door een Duitse Tornado. De Ruyter was ťťn van de twee LCF'en die deelnamen aan de oefening. De schepen zijn gespecialiseerd in luchtverdediging. Dankzij de SMART-L (grote zwarte radar op de hangaar) en de APAR (vier grijze platen op de mast boven de brug) kan het schip vliegtuigen op 400km afstand ontdekken en er 16 tegelijk aanvallen. (Foto: CAVD)Hr.Ms. De Zeven ProvinciŽn is klaar voor actie. (Foto: S. Amerika)
Hr.Ms. De Zeven ProvinciŽn is hier op op de tweede dag van de oefening op weg naar het oefengebied. (Foto: S. Amerika)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
De Zeven ProvinciŽn klasse
Karel Doorman klasse
Test luchtverdedigingReclame