Marineschepen.nl
 
   
 

Britse en Amerikaanse marineschepen bereiden zich voor op evacuaties Sudan


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-04-2023 | Laatst aangepast: 26-04-2023


Hoewel veel mensen uit Sudan geëvacueerd worden per vliegtuig of helikopter, zijn er ook evacuatie-operaties over zee op gang gekomen met Indiase en vooral Saoedische schepen. De VS heeft drie marineschepen richting Sudan gestuurd. Ook een Brits fregat bereid zich voor op eventuele inzet.

Sumedha
Evacués stappen aan boord van het Indiase schip INS Sumedha in Port Sudan. (Foto: Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken)

Evacuaties door Indiase en Saoedische marineschepen
De Saoedische marine is sinds het weekend al op grote schaal bezig mensen uit Sudan te halen. Met enkele fregatten en de bevoorrader Yunbou zijn inmiddels honderden evacués naar de overkant gevaren. Laatst genoemde heeft vandaag nog 199 personen (waarvan tien Saoedi's) geëvacueerd.



Ook India is er in geslaagd om per schip burgers op te pikken via Port Sudan. Saryuklasse patrouilleschip INS Sumedha is er vanochtend vertrokken, met aan boord 278 evacués. Volgens een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken is het de eerste groep Indiase burgers die geëvacueerd wordt. Het land heeft ook een vliegtuig gestuurd.



Britse en Amerikaanse schepen naar Sudan
De Verenigde Staten heeft ook burgers uit het land weten te krijgen, onder andere per helikopter. Amerikaanse Navy Seals zouden ter plaatse zijn, maar er zijn veel Amerikanen in Sudan. Volgens een schatting gaat het om 19.000 personen, al zullen zij waarschijnlijk niet allemaal het land uit willen. Hoe dan ook heeft de marine besloten om schepen voor te bereiden op evacuaties, mocht het verzoek tot inzet er komen.

USS Lewis B. Puller, een 233 meter lang schip dat als mobiele basis op zee kan dienen, is onderweg naar Sudan, zo tekende Stripes op uit de mond van een woordvoerder van het Pentagon. Het schip zou al in de Rode Zee zijn. Dat geldt ook voor USS Truxtun, een torpedobootjager van de Arleigh Burkeklasse.

Het derde Amerikaanse marineschip valt onder het Militairy Sealift Command en is USNS Brunswick (Spearheadklasse). Dat schip wordt eveneens alvast naar Sudan gestuurd.

Lewis B. Puller
USS Lewis B. Puller is een schip met een waterverplaatsing van 80.000 ton. (Foto: Amerikaanse marine)

Deze Amerikaanse schepen waren al in de regio, als onderdeel van de Amerikaanse Vijfde Vloot met het hoofdkwartier in Bahrein. Dat geldt ook voor de Britse inzet. Het Type 23-fregat HMS Lancaster was in de Arabische Zee na een bezoek aan India en is vooruitlopend op een besluit vanuit Londen richting Sudan gestuurd. Ook de naam van RFA Cardigan Bay (Bayklasse, familie van Zr.Ms. Rotterdam) werd genoemd, maar dat schip zou volgens Navy Lookout nog in onderhoud zijn.

MSTU
Nederlandse mariniers zorgen voor beveiliging en ondersteuning bij de evacuatie per vliegtuig uit Sudan. (Foto: Jasper Verolme/ Defensie)

Nederland heeft inmiddels drie vluchten uitgevoerd met Nederlandse evacués. Bij deze vluchten per Hercules-vliegtuigen, waren mariniers van het Marine Spearhead Task Unit (MSTU) betrokken. Dit is een eenheid die binnen 48 uur overal ter wereld ingezet kan worden.

Update woensdag 26 april 10:30 uur: ook Duitsland stuurt schip, Nederland niet
Het Duitse bevoorradingsschip FGS Bonn is ook onderweg naar Sudan. Duitsland heeft al veel personen kunnen evacueren per vliegtuig, maar de bevoorrader wordt toch naar de Rode Zee gedirigeerd. Gisteren zou het schip in het Suezkanaal de oversteek hebben gemaakt vanuit de Middellandse Zee.

Er zal vooralsnog geen Nederlands marineschip worden ingezet. Dat antwoordde een woordvoerder van Defensie gisteren na vragen van Marineschepen.nl.

Update woensdag 26 april 13:55 uur: Frans fregat met evacués in Saoedi-Arabië
Ook Frankrijk heeft een fregat gestuurd naar Sudan. Vanmiddag (Nederlandse tijd) is het FREMM-fregat Lorraine aangekomen in Jeddah. Het schip had gisteren evacués opgepikt uit Port Sudan.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Saoedi-Arabië evacueert 150 personen