Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaanse kruisers door Straat van Taiwan, eerste passage sinds nieuw opgelopen spanningen met China


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-08-2022 | Laatst aangepast: 28-08-2022


De Ticonderogaklasse kruiser USS Antietam en USS Chancellorsville zijn vandaag door de Straat van Taiwan gevaren, dat maakte de US Navy bekend. Een passage van Amerikaanse marineschepen door deze zeestraat gebeurt vaker, maar is de eerste sinds het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan.

USS Chancellorsville
USS Chancellorsville van de Ticonderogaklasse op archiefbeeld. De Chancellorsville beschikt over een groot aantal wapensystemen, maar is wel op leeftijd 33 jaar. Zusterschip Antietam is een paar jaar ouder: 35. (Foto: US Navy)

Het varen door de smalle zeestraat tussen China en het eiland Taiwan levert de laatste jaren steevast een stevige reactie op vanuit Peking. Sinds het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan Taiwan ligt een dergelijke passage helemaal gevoelig. De Straat van Taiwan behoort volgens het internationale zeerecht, zelfs als Taiwan onderdeel van China zou zijn, tot de internationale wateren.De VS had eerder aangekondigd dat marineschepen door deze zeestraat zouden varen. Onbekend was wanneer dat zou gebeuren, zo begreep het persbureau Reuters vanochtend waarna de Amerikaanse Zevende Vloot de actie bekend maakte. Vandaag was het dus de beurt aan twee kruisers die het de Amerikaanse basis in Yokosuka (Japan) als thuishaven hebben. In de loop van de ochtend (Nederlandse tijd) was de passage afgerond. De zeestraat heeft een lengte van ongeveer 370 km lang en is met een snelheid van 20 knopen in tien uur door te varen.China heeft in een reactie laten weten dat het de passage van de Antietam en Chancellorsville "heeft gemonitord", dat "alles onder controle is" en de Chinese krijgsmacht "klaar staat om alle provocaties de kop in te drukken". De Chinese marine heeft de afgelopen weken diverse oefeningen gehouden in de Straat van Taiwan, waarbij zij meerdere keren de middenlijn zijn overgestoken.

Median line
De middenlijn en de territoriale wateren zijn twee verschillende grenzen. (Kaart: Openstreetmap.org, toevoegingen door Marineschepen.nl)

Beide Amerikaanse kruisers waren begin deze week actief in de Filipijnenzee, waar het met het verband onder leiding van Nimitzklasse vliegkampschip USS Ronald Reagan aan het oefenen was met Japanse marineschepen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Chinese marineschepen over middenlijn