Marineschepen.nl
 
   
 

'13 Chinese marineschepen over middenlijn in Straat van Taiwan'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 05-08-2022 | Laatst aangepast: 05-08-2022


Volgens Taiwan zijn vrijdag maar liefst dertien Chinese marineschepen de 'median line' overgestoken in de Straat van Taiwan. Ook zouden 68 Chinese gevechtsvliegtuigen over die lijn zijn gegaan. Sinds China met oefeningen als reactie op het Amerikaanse bezoek eerder deze week aan Taiwan, zouden schepen vaker de belangrijke lijn zijn overgestoken.

Type 054A
Een Chinees Type 054A fregat op archiefbeeld. (Foto: Amerikaanse marine)

In de Straat van Taiwan werd door de VS in 1955 een lijn getrokken. Deze median line ligt in internationale wateren, mijlen van bijvoorbeeld de Taiwanese territoriale wateren (die door China niet worden erkend). Lang werd de lijn door China en Taiwan gerespecteerd, al liet Peking een enkele keer gevechtsvliegtuigen deze lijn oversteken om het Chinese ongenoegen te uiten over een ontwikkeling rond Taiwan. In 1999 gebeurde dat bijvoorbeeld en twintig jaar later in 2019. Sindsdien is de spanning toegenomen en wordt de genoemde lijn minder vaak gerespecteerd door China. In september 2020 liet Peking zelfs weten dat de median line helemaal niet bestaat.Sinds het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, eerder deze week aan Taiwan, is de Chinese krijgsmacht aan tal van oefeningen begonnen. Ballistische raketten werden vanaf China gelanceerd en vielen in zee in de wateren ten noorden en zuiden van Taiwan. Ten noorden van Taiwan werden tal van Chinese kustwachtschepen gespot.

Rondom Taiwan werden op zee en in de lucht door China oefeningen gehouden. Bij de oefeningen in de Straat van Taiwan, passeerden marineschepen en vliegtuigen de genoemde middenlijn.

Dat gebeurde gedurende meerdere dagen deze week, inclusief vandaag. Volgens het Taiwanese ministerie van Defensie gingen de Chinese vliegtuigen en schepen vanochtend om 11:00 uur lokale tijd de lijn over. In een Twitterbericht schreef het ministerie dat de oefeningen tot 17:00 uur duurden.

In tegenstelling tot wat enkele (Nederlandse) media berichtten, zijn Chinese schepen dus niet in de Taiwanese territoriale wateren geweest. Toch is het overschrijden van deze median line een belangrijke nieuwe escalatie.

Median line
De middenlijn en de territoriale wateren zijn twee verschillende grenzen. (Kaart: Openstreetmap.org, toevoegingen door Marineschepen.nl)

Gespot
Om welke schepen het vandaag gaat is niet bekend. Wel zijn eerder in de wateren de Type 055 torpedobootjagers gespot, een Type 052C torpedobootjager (begeleid door een Taiwanees OH Perryklasse-fregat) en volgens Japan zou een Type 056A korvet ten noordoosten van Taiwan opereren. Japan detecteerde ook een Chinees hydrografisch opnemingsvaartuig, dat gebruikt kan worden voor spionagedoeleinden, nabij Japan en Taiwan.

De Chinese vliegkampschepen Shandong en Liaoning waren in de loop van deze week in hun thuishavens ver naar het noorden en zuiden van China.

Taiwanese en Amerikaanse marines
In een reactie op de oefeningen van China wordt de Taiwanese marine ingezet om de situatie in de gaten te houden en om zelf te oefenen.

Het eskader rond het Amerikaanse vliegkampschip USS Ronald Reagan (Nimitzklasse) heeft het Japanse Yokosuka als thuishaven en operereert momenteel in de Filipijnenzee nabij Taiwan. De Ticonderogaklasse kruiser USS Antietam en Arleigh Burkeklasse destroyer USS Benfold maken deel uit van de Carrier Strike Group. Ook USS America en USS Tripoli, beide Americaklasse, met F-35B gevechtsvliegtuigen.
Vliegkampschip USS Abraham Lincoln en Waspklasse helikoptercarrier namen deel aan de oefening RIMPAC en zijn in de Pacific.

De Ronald Reagan zal, zo liet het Pentagon gisteren weten, in de regio blijven. Amerikaanse marineschepen en vliegtuigen zullen bovendien de komende weken door de Straat van Taiwan varen. Dergelijke passages zorgen normaliter voor nijdige reacties vanuit Peking.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Chinees vliegkampschip terug na oefenreis Taiwan

Chinese marine oefent in Straat Taiwan

Taiwan start met familie van Walrusklasse