Marineschepen.nl
 
   
 

Bijzondere Russische oefening in Middellandse Zee


Door: Frederik van Lokeren
Bericht geplaatst: 03-02-2022 | Laatst aangepast: 03-02-2022


De Russische marine is gestaag bezig met de concentratie van oorlogsschepen in de Oostelijke Middellandse Zee waarbij drie eskaders langzaam maar zeker convergeren voor het voeren van een gemeenschappelijke vlootoefening. Deze oefening vormt een onderdeel van een grotere geheel van Russische vlootoefeningen die doorheen de ganse marine op meerdere locaties doorgaan en in totaal 140 schepen omvat.


Udaloyklasse destroyer Admiral Tributs. (Foto: Russische marine)

De eerste groep kwam op 26 januari de Middellandse Zee binnen via de Straat van Gibraltar. Deze groep omvat drie Ropuchaklasse landingsschepen van de Baltische Vloot, de Korolev, de Kaliningrad en de Minsk. Op 27 januari volgde het tweede eskader van de Noordelijke Vloot bestaande uit de Ropuchaklasse landingsschepen Olengorsky Gornyak en Georgy Pobedonosets en Ivan Grennklasse landingsschip Pyotr Morgunov. Beide groepen waren eerder al gespot in de Noordzee en het Kanaal tijdens hun transit van de Baltische Zee naar de Middellandse Zee.De derde groep is een eskader van de Pacifische Vloot bestaande uit de Slavaklasse kruiser Varyag, Udaloyklasse destroyer Admiral Tributs en de tanker Boris Butoma uit de Boris Chilikinklasse. Dit eskader werd of 2 februari opgemerkt in het Suezkanaal, op weg naar de Middellandse Zee.
Naar alle waarschijnlijkheid zullen alle drie de groepen op het einde van de eerste week van februari samen komen nabij de marinebasis van Tartus, Syrië, en zal de vlootoefening in de loop van de tweede van februari plaats vinden. Dit moet het toelaten om alle schepen eerst te bevoorraden en de bemanningen een moment van rust te geven. Tot op heden heeft het Russische Ministerie van Defensie echter nog geen definitieve datum voor de oefening vrij gegeven.

Wat deze vlootoefening echter speciaal maakt, buiten de locatie en type schepen die deelnemen, is het feit dat het een oefening is met schepen uit meerdere vloten. Dit soort oefeningen tussen Russische vloten is een zeldzaam gegeven aangezien de meeste oefeningen van de Russische Marine binnen eenzelfde vloot worden gehouden.

Coöperatie tussen verschillende vloten is hoogst ongebruikelijk maar is de afgelopen maanden aan een opmars bezig die naar alle waarschijnlijkheid gedreven wordt door de maritieme realiteit. Met een beperkte economie, de hoge kost voor het bouwen en onderhouden van een marine, is de sterkte van elke Russische vloot relatief zwak ten opzichte van andere regionale partners. Dit is vooral het geval voor de Pacifische Vloot en de Baltische Vloot die in hun geografisch gebied zowel in aantal schepen als gevechtscapaciteit grotendeels achterlopen op andere regionale marines. Om een significant voordeel te behalen in een bepaald theater is de Russische marine aangewezen om schepen van andere vloten te concentreren. Gezamenlijke trainingen zijn daarom belangrijk omdat het toelaat om schepen en hun bemanningen sneller te integreren wanneer ze bij een andere vloot worden ingedeeld.

Verdere oefeningen in de Zwarte Zee
Hoewel het Russische ministerie van Defensie nog geen officiële uitspraken heeft gedaan is er de algemene speculatie dat de zes amfibische schepen na hun oefening in de Middellandse Zee verder koers zullen zetten naar de Zwarte Zee. De situatie doet denken aan april 2021 toen vier Ropuchaklasse landingsschepen, twee van de Baltische en twee van de Noordelijke Vloot, ook koers zetten naar de Zwarte Zee. De versterking van deze vier schepen, samen met meerdere kleinere landingsvaartuigen van de Kaspische Vloot, liet de Zwarte Zee Vloot toen toe om een grootschalige amfibische landing te doen op het militair oefengebied nabij Opuk. Deze oefening vond plaats op 21 april. Tijdens deze oefeningen werden troepen van de Marine Infanterie geland samen met hun ondersteunende eenheden zoals Shilka luchtverdedingssystemen.

Indien de huidige eskaders van de Baltische en Noordelijke Vloot zich naar de Zwarte Zee zouden begeven neemt de amfibische capaciteit daar enorm toe. Een Ropuchaklasse landingsschip is in staat om één tankcompagnie of één gemotoriseerde gevechtscompagnie in BTR troepentransport voertuigen te transporteren. Drie Ropucha's zijn bijgevolg in staat om de drie gemotoriseerde gevechtscompagnieën binnen een bataljon Marine Infanterie te transporteren. De Ivan Grennklasse beschikt over een nog grotere transportcapaciteit van 36 BTR voertuigen en is in staat om een volledig bataljon te transporteren.

Algemeen wordt aangenomen wanneer de huidige amfibische eskaders zich bij de Zwarte Zee Vloot voegen er voldoende transportcapaciteit is om de ganse 810de Marine Infanterie Brigade te transporteren. De Zwarte Zee Vloot beschikt zelf over vier Ropucha- en drie Tapirklasse landingsschepen. Hiermee beschikt de Zwarte Zee Vloot zelf over de capaciteit om één bataljon Marine Infanterie te transporteren.

Met de aankomst van de twee extra amfibische eskaders wordt een alternatief scenario mogelijk waarbij drie tot vier gewone bataljons worden getransporteerd, afhankelijk van hoeveel ondersteunende eenheden en voorraden er meegenomen worden. Indien men kijkt naar de ontplooiing van tactische groepen op bataljon niveau, de zogenaamde Battalion Tactical Groups (BTG), dan spreekt men over de transportcapaciteit van twee tot drie BTGs, gezien het feit dat een BTG in het algemeen een versterkt bataljon waar extra ondersteunden eenheden zijn aan toegevoegd.

Er dient eveneens opgemerkt te worden dat binnen de 810de Marine Infanterie Brigade het 542ste luchtmobiele bataljon valt dat ofwel met Mi-8 helikopters wordt getransporteerd ofwel geparachuteerd kan worden uit helikopters en transportvliegtuigen. Afhankelijk van de operationele doelen en inzet bestaat de mogelijkheid dat het 542ste bataljon niet per schip getransporteerd dient te worden.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Russische schepen in Middellandse Zee en Noordzee