Marineschepen.nl
 
   
 

Marine tekent contract voor civiel testschip voor mijnenbestrijding


Door: Robbie Warmerdam
Bericht geplaatst: 14-02-2020 | Laatst aangepast: 14-02-2020


Gisteren heeft het Commando Zeestrijdkrachten het contract getekend voor de inhuut van een civiel schip, vooruitlopend op de komst van de nieuwe mijnenbestrijdingscapaciteit. De Geosea gaat dienen als een test en trainingsplatform voor de Belgische en Nederlandse mijnendiensten.

Geosea
De Geosea, de tijdelijke uitbreiding van de mijnenbestrijdingsvloot.

In 2024 zal het eerste nieuwe Belgische mijnenbestrijdingsvaartuig worden geleverd. Centraal in de nieuwe capaciteit staat de toolbox met vele nieuwe onbemande middelen, van gesleepte middelen tot autonome mijnenbestrijdingsdrones. Het nieuwe concept vraagt een andere manier van werken. Om de overgang naar de nieuwe situatie en om alvast ervaring op te doen, heeft de Nederlandse marine besloten gebruik te maken van een civiel platform. Donderdag werden de handtekening geplaatst onder een leasecontract van vijf jaar, bij het bedrijf N-Sea uit Zierikzee.



Volgens kapitein-ter-zee Eric Toebast blijft Geosea wel civiel bemand: "Zodra het er is, gaat de nieuwe eenheid Mijnenbestrijding Module Groep aan boord om samen te werken met de civiele bemanning." Deze Belgisch-Nederlandse marine-eenheid gaat op de Geosea gebruik maken van onderdelen van de Mine Counter Measures-toolbox. De periode tot 2024 is volgens Toebast dan ook "een perfecte periode om doctrines alvast uit te testen en te schrijven voor de komst van de nieuwe vaartuigen."



Daarnaast dient de Geosea ook als proefschip, voor een nieuwe manier van opereren met een combinatie van militair en civiel personeel. Onder andere het Verenigd Koninkrijk bemant een deel van haar schepen al met civiel personeel onder de Royal Fleet Auxiliary, hoewel ook deze bemanningsleden een lichtere vorm van militaire training moeten volgen. Op de Geosea zal de civiele bemanning zich echter niet bezighouden met mijnenbestrijding, dat gebeurt door de Nederlandse en Belgische marinemannen en -vrouwen.

Toebast verwacht het schip pas over een paar weken. Volgens de site Marinetraffic is de Geosea op 1 februari vertrokken vanuit Port Fourchon in Louisiana (VS) naar Rotterdam. Hier zou het schip op 22 februari moeten aankomen.



Het afgelopen jaar heeft de Geosea metingen gedaan voor de kust van New Jersey. De Geosea werd ingezet om de zeebodem in kaart te brengen in een gebied waar potentieel windmolens kunnen worden gebouwd. Begin 2018 moest Geosea op sleeptouw worden genomen toen het schip ten zuiden van Noorwegen problemen kreeg met haar schroef.



Het plan om een civiel schip te bemannen is niet nieuw. Zo'n acht jaar geleden had CZSK die plannen al, maar toen werd door Defensie iets anders gedaan met het budget.

Houd Marineschepen.nl de komende week in de gaten voor meer nieuws op gebied van de nieuwe mijnenbestrijdingscapaciteit!

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen

Drone-fabriek wordt in Zeebrugge gebouwd