Marineschepen.nl
 
   
 

Denemarken bedreigd om Nederlandse radars


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 21-03-2015 | Laatst aangepast: 22-03-2015


Deense fregatten worden voor Russische kernraketten een doelwit als Denemarken deel gaat uitmaken van het raketschild van de NAVO. De Russische ambassadeur in Kopenhagen schreef dat vandaag in een Deense krant. Denemarken wordt onderdeel van het raketschild als het zijn Nederlandse SMART-L radars laat updaten. Deze radars zijn bedoeld om ballistische raketten op te sporen. De Nederlandse marine krijgt deze radar als eerste.

Iver Huitfeldt
Russisch doelwit: KDM Iver Huitfeldt met op de hangar de SMART-L. (Foto: Deense marine)

De Russische ambassadeur Michail Vanin waarschuwde Denemarken vanochtend middels een opiniestuk in het Deense dagblad Jyllands Posten. Vanin schreef: "Ik geloof dat de Denen niet begrijpen wat de gevolgen zijn". "Deense marineschepen worden doelwitten voor Russische atoomraketten." De relatie met Rusland zou "minder vreedzaam" zijn. De ambassadeur schreef verder dat Rusland raketten heeft die het schild kunnen doorboren.Deense fregatten met Hengelose radars
De Deense schepen waar Vanin op doelt zijn de drie fregatten van de Iver Huitfeldtklasse. Deze schepen beschikken over een SMART-L radar van Thales Nederland. Dit is een luchtwaarschuwingsradar voor de lange afstand.

Thales biedt een update aan voor deze radars waardoor ze in staat om ballistische raketten (in de ruimte) waar te nemen op afstanden van maximaal 2.000 km. De SMART-L EWC radars zijn de eerste in de wereld die rondom zoekend ballistische raketten kunnen waarnemen op zulke afstanden.

Denemarken overweegt om de SMART-L radars op hun fregatten een update te geven naar de SMART-L EWC.

SMART-L radar
Een SMART-L op een Nederlands fregat. (Foto: Koninklijke Marine)

Raketschild
Met de SMART-L EWC worden de fregatten onderdeel van het NAVO raketschild; een schild tegen ballistische raketten. Rusland vreest dat het schild als verdediging tegen hen bedoeld is, maar Denemarken en de NAVO benadrukken dat het niet om Rusland gaat maar om landen als Iran en Noord-Korea en tegen terroristische groeperingen die in het bezit kunnen komen van dergelijke massavernietigingswapens.

Rusland ageert al jaren tegen plannen van verdediging tegen ballistische raketten.

Het NAVO raketschild bestaat op dit moment voornamelijk uit vier Amerikaanse marineschepen van de Arleigh Burkeklasse, in Spanje.Nederland en Duitsland
De vier Nederlandse LCF'en zullen vanaf 2017 voorzien worden van de EWC-update en zullen de eerste Europese schepen zijn met deze capaciteit.

Ook Duitsland overweegt de SMART-L van hun Sachsenklasse uit te breiden. Frankrijk, Groot-BrittanniŽ en ItaliŽ bestuderen de mogelijkheden nog. Zij hebben een variant op de SMART-L, genaamd S1850M.

Voor zover bekend hebben bovenstaande landen met de SMART-L (of variant) geen dreigement ontvangen.Retoriek
In Denemarken is ophef ontstaan om de uitlatingen van de Russische ambassadeur. Deense defensiedeskundigen beamen dat een nucleaire aanval op een Deens marineschip inderdaad technisch mogelijk is, maar voegen er aan toe dat het stuk van Vanin vooral moet worden gezien als militaire retoriek en niet als een daadwerkelijk plan.

Indien Rusland de Deense marineschepen inderdaad wil uitschakelen is een atoombom minder voor de hand liggend dan andere wapens, met beperktere gevolgen. Denemarken is echter lid van de NAVO en indien een Deens marineschip wordt aangevallen, is dat een aanval op alle landen.

Met de intimidatie hoopt Vanin mogelijk de opinie in Denemarken rondom de update te beÔnvloeden.

DŠt marineschepen met een dergelijke unieke capaciteit een interessant militair doelwit zijn voor tegenstanders in tijden van conflicten, staat overigens als een paal boven water.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Iver Huitfeldtklasse
SMART-L radar
Ballistische raketten