Marineschepen.nl
 
   
 

Deze schepen wil het publiek graag zien op de Marinedagen 2022


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 18-10-2021 | Laatst aangepast: 18-10-2021


Een kleine twee weken geleden vroeg Marineschepen.nl welke schepen de lezer graag willen zien tijdens de Marinedagen volgend jaar juli. Er kwamen veel suggesties binnen, en veel reacties waren interessant en origineel. Dit zijn de belangrijkste resultaten van ons kleine onderzoek.

Visby
Een korvet van de Visbyklasse, een schip dat de lezers van Marineschepen.nl die reageerden op de oproep graag zouden willen zien tijdens de Marinedagen 2022. (Foto: Zweedse marine)

Populaire schepen
Het schip dat het hoogst op het wensenlijstje staat van de lezers is het Zweedse korvet van de Visbyklasse. Heel verrassend is dit niet. De schepen hebben internationaal veel aandacht gekregen vanwege hun opvallende uiterlijk.

Een tweede grote wens is een om een Amerikaanse kruiser van de Ticonderogaklasse naar Den Helder te halen. Deze oude kruisers zijn eveneens spectaculair om te zien en zijn uitgerust met een uitgebreid wapenarsenaal.

Andere schepen die meerdere keren genoemd werden zijn Zweedse CB90-aanvalsschepen, Amerikaanse torpedobootjagers van de Arleigh Burkeklasse, Britse torpedobootjagers van de Daringklasse (Type 45), Duitse fregatten van de Sachsenklasse en Deense fregatten van de AbsalonklasseLand en type
Uit de ruim 60 reacties blijkt dat fregatten met afstand de meest populaire schepen zijn bij de Nederlandse marineliefhebber. 21,7% van de genoemde schepen die jullie graag zouden zien in Den Helder volgend jaar is een fregat. Torpedobootjagers en korvetten komen op een gedeelde tweede plaats met 11,6%. Daarna komen vliegdekschepen en onderzeeboten met 8,3% om de top vijf compleet te maken. We vroegen jullie ook om daarbij aan te geven uit welke landen jullie het liefst schepen naar Nederland zouden zien komen. Hieruit blijkt dat de Nederlandse marinefan een grote voorkeur heeft voor schepen van de US Navy. Maar liefst 20% van de genoemde schepen was Amerikaans.

Vella Gulf
USS Vella Gulf, een kruiser van de Ticonderogaklasse. (Foto: US Navy)

De Zweedse marine blijkt eveneens populair in Nederland met 12,7%. De ScandinaviŽrs worden op de voet gevolgd door Britse schepen met 10,9%. Schepen uit eigen land zien we ook graag. 9,1% van de genoemde schepen is Nederlands. Vlak daarachter op het wensenlijstje staan schepen van de Deense en Russische marine met 7,3%.

Ook Italiaanse en Spaanse fregatten worden genoemd, en natuurlijk zijn er mensen die een voormalig Nederlands S-fregat uit Griekenland zien overkomen. Vanzelfsprekend zien lezers van Marineschepen.nl graag een groot vliegdekschip verschijnen, maar ook de kleinere patrouilleschepen uit ScandinaviŽ of Ierland zullen bezoekers trekken.Creatieve inzendingen
Tussen de reacties zat een aantal zeer creatieve ideeŽn, waar de Koninklijke Marine zeker naar zou moeten kijken. Zo stelde iemand voor om de oude Nederlandse mijnenveger AMS 60 Bernisse een rentree te laten maken en opperde een andere lezer dat het oude opnemingsvaartuig de Hydrograaf hetzelfde zou moeten doen.

Een andere interessante suggestie was om de Peruaanse kruiser Almirante Grau uit te nodigen, om hem vervolgens permanent in Den Helder achter te laten. De Almirante Grau is sinds 1972 in handen van Peru, maar stond daarvoor bekend als Hr.Ms. De Ruyter en was gedurende 19 jaar in dienst van de Nederlandse marine. In zowel Nederland als Peru gingen al jaren stemmen op voor het behoud van het historische schip, nog voordat de kruiser in 2017 uit dienst werd gesteld. In 2019 maakte de Peruaanse marine echter bekend dat de oude De Ruyter voorgoed in Peru zal blijven. Het schip moet verbouwd worden tot museumschip en in Lima komen te liggen. Het is sindsdien echter stil rond het schip.

Ten slotte was er nog een lezer met de wel heel gewaagde suggestie om een moderne Chinese torpedobootjager van het Type 055 uit te nodigen. In 2015 waren er nog Chinese schepen in de Rotterdamse haven te bewonderen, maar met de huidige verhoudingen tussen China en de NAVO lijkt dit vandaag de dag niet meer mogelijk. Ook de wens om een van de nieuwste Russische fregatten gepavoiseerd in Den Helder te zien zal vermoedelijk niet in vervulling gaan.

type 055
Type 055 van de Chinese marine. (Foto: Japanse marine)

Te laat?
Een oplettende Belgische lezer merkte op dat het voor de marine waarschijnlijk al te laat is om naar de wens van het publiek te luisteren. Deze voormalig werknemer van de vlootdagen van de Belgische marine geeft aan dat de Belgen veel eerder zijn met hun uitnodigingen en dat de planning van 2022 voor de meeste schepen al gemaakt is. Stuur je voor die planning gemaakt is uitnodigingen, dan ligt je haven vol, maar voor de aankomende editie van de marinedagen is het waarschijnlijk te laat.

Laten we hopen dat de organisatie van de Marinedagen zich er niet door laat ontmoedigen en toch voor een interessante internationale line-up gaat zorgen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Welke schepen zou jij willen zien op de Marinedagen 2022?