Marineschepen.nl
 
   
 

Docu over de verdwenen wrakken van de Slag in de Javazee (TRAILER)Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 26-02-2017 | Laatst aangepast: 26-02-2017


Vanavond is op NPO2 de premiere te zien van de documentaire ´Slag in de Javazee´, over de reis van Theo Doorman naar het zeemansgraf van zijn vader en de schepen die tijdens de Slag in de Javazee tot zinken werden gebracht. Wat een laatste eerbetoon moest worden, werd een docu over een gruwelijke ontdekking. Voor het eerst worden de beelden van de ontdekking en de zoektocht van de expeditie op de Nederlandse televisie vertoond.


Wat losse repen staal is het laatst dat is overgebleven van de gezonken Nederlandse marineschepen in de Javazee. (Still uit de trailer, zie onder)

Maandag 27 februari is het 75 jaar geleden dat de Slag in de Javazee plaatshad. De Japanse invasievloot versloeg de gecombineerde vloot van Nederlandse, Britse, Australische en Amerikaanse marineschepen. 2300 marinemannen kwamen om het leven, inclusief schout-bij-nacht Karel Doorman, die de leiding had over de Geallieerde vloot.Eind 2016 ging de 81-jarige zoon van Karel Doorman op expeditie om voor het eerst en laatst het graf van zijn vader te bezoeken. Ook zouden de wrakken van de Nederlandse schepen worden vastgelegd. Op de eerste dag van de expeditie werd echter de gruwelijke ontdekking gedaan dat de wrakken zijn verdwenen.

De documentaire toont deze vreselijke momenten, maar ook de zoektocht die volgde. Tevens komt de zeeslag zelf aan bod middels een interview met de laatste Nederlandse overlevende van de slag, Felix Jans.

Slag in de Javazee - TV Trailer from In2Content on Vimeo.

De documentaire is vanavond, zondag 26 februari 2017, om 1915 uur te zien op NPO2.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Slag in de Javazee
Wrakken verdwenen