Marineschepen.nl
 
   
 

Dubbele drugsvangst Zr.Ms. Van AmstelDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 18-04-2017 | Laatst aangepast: 18-04-2017


Het stationsschip in het Caribisch gebied, Zr.Ms. Van Amstel, heeft binnen 48 uur twee drugsvangsten gedaan. In totaal nam het M-fregat bijna 700 kg drugs in beslag, dat meldt het Ministerie van Defensie vandaag.


Zr.Ms. Van Amstel, archiefbeeld. (Foto: Defensie)

Eerste vangst
M-fregat Zr.Ms. Van Amstel was nabij Curacao bezig met schietoefeningen toen het een melding ontving over een verdacht vaartuig ten noorden van Colombia. Het fregat dat toen nog geen maand stationsschip was in de West, voer op hoofdvaart richting de zogenoemde 'go-fast'. De NH-90 boordhelikopter van het fregat snelde voor het schip uit en detecteerde het smokkelbootje.Eenmaal dichterbij lanceerde de Van Amstel twee RHIB's met een boardingteam van de Amerikaanse kustwacht aan boord. De smokkelaars schatten hun ontsnappingskans laag in en gooiden pakketten met drugs overboord. Tien balen met coca´ne werden opgevist, drie werden in de boot aangetroffen. De drie smokkelaars werden gearresteerd. In totaal bevatten de dertien pakketten ruim 325 kg coca´ne.

En dat is twee
Zr.Ms. Van Amstel wilde de drie smokkelaars overdragen aan de Amerikaanse kustwacht toen een nieuwe melding binnenkwam. Een vliegtuig van de Kustwacht had een verdacht vaartuig gespot. De NH-90 detecteerde opnieuw het contact als eerste en met de RHIB's van de Van Amstel werd een boarding uitgevoerd. Ongeveer 350 kg coca´ne werd aangetroffen.
De smokkelaars werden overgedragen aan een schip van de Amerikaanse kustwacht.37 miljoen euro
De dubbele vangst van Zr.Ms. Van Amstel zijn de eerst twee sinds het schip half maart stationsschip werd. Dat het M-fregat zo kort achter elkaar twee drugstransporten weet te verstoren, is uniek. De vangsten zelf zijn niet erg groot, de meest recente grote drugsvangst had in september 2016 plaats toen Zr.Ms. Groningen 2.000 kilo coca´ne wist te onderscheppen. Desalniettemin heeft de drugsvangst van de Van Amstel een straatwaarde van zo'n 37 miljoen euro, afgaande op een door Defensie genoemd bedrag eind november.

Begin dit jaar wist Zr.Ms. Holland 220 kilo coca´ne in beslag te nemen. De teller staat voor dit jaar dus op 895 kilo coca´ne.

Het stationsschip is in de West voor de verdediging van het grondgebied, ondersteuning na natuurrampen en om drugstransporten te onderscheppen. Dat laatste doet het schip als onderdeel van de permanente drugsbestrijdingsoperatie geleid door het Amerikaanse Joint Interagency Task Force South.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
M-fregat
Top 10 drugsvangsten