Marineschepen.nl
 
   
 

Duits fregat losgerukt door storm


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 31-01-2022 | Laatst aangepast: 31-01-2022


Het Duitse F125 fregat FGS Nordrhein-Westfalen is in het weekend in Duitsland beschadigd geraakt door de storm. Het waaide zo hard in Willemshaven dat het schip los van zijn ligplaats kwam te liggen en tegen de pier aan klapte. Dankzij snel optreden van de bemanning en personeel op de haven kon grote schade worden voorkomen. Een ander schip van dezelfde klasse werd vorige week overgedragen.

Nordhrein-Westfalen
FGS Nordhrein-Westfalen zaterdag nadat de bolder was losgetrokken. Het fregat lag dwars op de steiger, met nog slechts een tros vast. (Foto: @deu_flotilla2/ Duitse marine)

De kracht van de wind voerde zoveel kracht uit op het schip, dat tot de grootste fregatten ter wereld behoort, dat twee bolders los werden getrokken, terwijl het schip met dubbele lijnen was vastgemaakt. Volgens de commandant van het Tweede Flotielje schout-bij-nacht Axel Schulz had de schade gemakkelijk veel groter kunnen zijn, maar werd dit voorkomen door het optreden van de aanwezigen.FGS Nordrhein-Westfalen is een 150 meter lang fregat dat in 2020 door de Duitse marine in dienst werd genomen. Het heeft een maximale snelheid van 20 knopen en een waterverplaatsing van 7200 ton.

Nordhrein-Westfalen
Het fregat van een hoger standpunt gezien. (Foto: @deu_flotilla2/ Duitse marine)

Grote schepen vangen veel wind, zo had een gezegde kunnen luiden. Het overkwam, het veel grotere schip, Zr.Ms. Karel Doorman in februari 2020 tijdens storm Ciara. Toen rukte de Doorman door de wind een bolder uit de steiger.Zusterschepen
Deze week werd bekend dat FGS Rheinland-Pfalz, het zusterschip van FGS Nordrhein-Westfalen, overgedragen is aan de Duitse variant van DMO: Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr (BAAINBw). Deze nam het schip over van bouwer thyssenkrupp Marine Systems (tkMS).

Daarmee zijn alle vier de fregatten van de F125-klasse nu door tkMS gebouwd en opgeleverd. De werf werkte voor dit project samen met NVL Group binnen het Arge F125 consortium. Het schip werd vanwege de coronapandemie met bescheiden ceremonieel overgedragen aan BAAINBw.

Nordhrein-Westfalen
FGS Nordhrein-Westfalen. (Foto: tkMS)

Het project werd opgezet om de fregatten van de Bremenklasse, Duitse varianten van de Nederlandse S-fregatten, te vervangen. De vier schepen hebben ongeveer 755 miljoen euro per stuk gekost. De F125 Baden-Württemberg-klasse fregatten, zoals de volledige naam luidt, hebben de grootste waterverplaatsing van alle fregatten ter wereld. De schepen zijn echter nauwelijks bewapend.

De eerste drie schepen, FGS Baden-Württemberg, FGS Nordrhein-Westfalen en FGS Sachsen-Anhalt zijn in 2019, 2020 en 2021 na veel opstartproblemen in dienst genomen en maken inmiddels volledig onderdeel uit van de Duitse marine.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

F125-fregatten

Schepen in storm op zee